Pappan Kim, 41, drabbad av ALS – kan dö närsomhelst

Levde ett helvt vanligt familjeliv – tills han fick diagnosen.

Foto: Nina Hansen/DAGBLADET
Kim Stakvik, 41, var en helt vanlig familjefar – tills att att han drabbades av ALS.
I dag kan Kim dö närsomhelst, skriver norska Dagbladet.
– När jag fick diagnosen rasade världen samman, säger Kim.

Kim Stakvik, 41, är från Trondheim i Norge. Han var en helt vanlig pappa. Han har tre barn – och älskade att följa med sina döttrar på olika aktiviteter. Han tränade även ungdomar i fotboll. Tills han fick sin diagnos – nervsjukdomen ALS.

När Dagbladets reporter Trond Rasmussen träffar pappan Kim Stakvik är han nedsjunken i en soffa hemmavid. 41-åringen är förlamad från halsen och nedåt. Han tvingas andas genom en respirator som står vid soffans ända.

Kim Stakvik, 41, fick diagnosen ALS 2020.

Foto: Nina Hansen/DAGBLADET

Behöver hjälp 24 timmar om dynget

För tidningen berättar Kim att han hade hoppats att sjukdomen skulle utvecklas långsamt. I dag har han endast fem procent lungkapacitet. Han tvingas prata genom en ansiktsmask, som för det livsviktiga syret från respiratorn.

Såhär har Kim Stakvik haft det sedan 2020. 24 timmar om dygnet har han hjälp från en assistent – som han inte klarar sig utan.

Innan 2020 arbetade han som säljare och hans tre döttrar var det viktigaste i livet för honom. Han hade ett vanligt vardagsliv med matlagning, tvätt och hämtning -och lämning.

”När jag fick diagnosen rasade världen samman”, säger Kim till Dagbladet.

Foto: Nina Hansen/DAGBLADET

Kims värld rasade samman efter beskedet

Men inget är sig likt numera för 41-åringen

– När jag fick diagnosen rasade världen samman, säger Kim till Dagbladet.

Nervsjukdomen ALS är en allvarlig, men förhållandevis ovanlig sjukdom. I Sverige får 220 till 250 personer diagnosen årligen. De allra flesta är i åldrarna 45 till 75 år. ALS är ett samlingsnamn för motorneuronsjukdomar, som drabbar nervceller som styr skelettmuskler.

ALS-sjuka som drabbas blir gradvis förlamande – och kan tillslut varken prata eller svälja. Sjukdomen är obotlig och de som drabbas har ofta en livslängd på tre år från de första symtomen.

– Det finns ingen värre sjukdom, säger Kim.

Han är helt förberedd på att han kommer dö av sjukdomen. Det forskas på sjukdomen ALS, men Kim tror inte något större genombrott kommer komma under den tiden han har kvar.

450 000 personer har sjukdomen

Endast 450 000 personer har diagnosen runt omkring i världen. Men trots det hopplösa läget uppmanar Kim politiker att satsa mer på ALS-forskning.

Pappa Kim har tre döttrar med två olika kvinnor men i dag är han singel. Hans yngsta dotter klarar sig inte själv och är beroende av omsorg. Runt omkring i hans bostad finns konst som hans döttrar har målat. Hans pappahjärta slår hårt för sina döttrar, berättar han för Dagbladet.

Pappa Kim har tre döttrar. Vad han saknar mest är att kunna krama om sina barn.

Foto: Nina Hansen/DAGBLADET

Döttrarna kan komma förbi bostaden när de vill. En aktivitet han saknar att göra är läxor med sina barn. Men allra helst vill han kunna krama dem.

– Mest av allt saknar jag att krama dem tillbaka när de kramar mig. Det var inte så här det skulle bli, säger Kim medan hans assistenten Christine torkar bort en tår från hans kind.

Men vägrar ge upp

Trots att situationen verkar hopplös för Kim – så ger han inte upp. Han tänker kämpa in i det sista.

– Jag kämpar in i det sista. Jag inser att det är för sent för mig. Men det är värt att kämpa för de som kommer efter.

LÄS OCKSÅ: Nina: ”Hade dödshjälp varit lagligt då hade jag valt det”

LÄS OCKSÅ: Varför blir nästan inga svenska tonårstjejer gravida längre?

Foto: Nina Hansen/DAGBLADET

SENASTE NYTT!