resa

Juliet och Daniel flyttade till paradislandet – men allt blev kaos

Brittiska paret flyttade till Costa Rica – det visade sig bli en mardröm.

FOTO: Facebook, Instagram
Costa Rica beskrivs av många som ett paradis.
Men för Juliet och Daniel Owen-Nuttall förvandlades drömmen om ett enklare och rikare liv till ett rent helvete.
– Om jag ångrar att vi åkte till Costa Rica? Jag gjorde det ett bra tag. Jag var bitter och upprörd, säger Juliet till Metro.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brudgummen skickar bruden flygandes mot smärtsamt plask
0:03

Efter reklamen: Brudgummen skickar bruden flygandes mot smärtsamt plask

(0:03)

Slå på ljud

I februari 2015 var vädret på de brittiska öarna riktigt bedrövligt och blött. Juliet Owen-Nuttall, 48, låg i sin säng med maken Daniel och tittade på tv när ett program om par som flyttade till solen och värmen i landet Costa Rica zappades fram.

Eftersom båda närmade sig 40 och jobbade 12-timmarspass sex dagar i veckan på deras egna fönsterputsbolaget kände de att livet i det centralamerikanska paradiset verkligen var för dem. De ville bryta upp med det gamla och ta emot det nya med öppna famnar.

– Det måste finnas mer i livet än det här, säger Juliet när hon berättar för brittiska Metro om parets livsstilsförändring.

Daniel och Juliet hemma i Storbritannien. De har varit ett par i många år.

Daniel och Juliet hemma i Storbritannien. De har varit ett par i många år.

FOTO: Facebook

”Skulle rida fram på underbara stränder”

De letade efter potentiella jobbmöjligheter och fastigheter att köpa i Costa Rica eftersom de blev så inspirerade av tv-programmet. Till slut hittade de en hästgård längst den karibiska kusten. Eftersom Juliet hade växt upp med hästar och var en van ryttare tyckte hon att det kändes perfekt.

– Jag tänkte: ”Jag klarar det där”. Jag hade bilden framför mig att jag skulle rida fram på underbara stränder med vinden i mitt hår. Vi ville ha en helomvändning från vårt liv här hemma och det här var verkligen det. Eller vi trodde åtminstone det, säger hon.

I december 2015 lämnade de Storbritannien, de hade sålt allt där hemma och satsat varenda liten slant på hästgården. Men redan när de landade i Centralamerika började helvetet braka lös. Eve, kvinnan som hade sålt gården till dem, hade mailat och förklarat att åtta av hästarna hade blivit sjuka och att de hade tvingats avliva dem.

Daniel och Juliet efter att de landat i Costa Rica.

Daniel och Juliet efter att de landat i Costa Rica.

FOTO: Facebook

Paret bodde på ett Airbnb till allt var fixat, men det tog flera veckor och kontakten med Eve blev mer och mer sporadisk. Juliet kände att någonting var fel och till slut kontaktade de en jurist. Relationen med kvinnan gick i stöpet – de hamnade i en rättstvist och alla pengar gick till advokatarvoden.

Kunde inte njuta alls av tillvaron

Juliet berättar vidare att det tog hårt på hennes mentala mående. Att hon och maken Daniel egentligen befann sig i himmelriket på jorden, men att de inte kunde njuta någonting.

– Vi kunde sitta på en idyllisk strand med vit sand som bredde sig flera kilometer och vågorna som lugnt och metodiskt slog mot våra fötter, men vi var bara så stressade och oroliga för vår framtid, säger hon till Metro.

Till slut träffade de en vänlig amerikan som lånade ut några hästar till deras verksamhet, men eftersom de inte hade pengar till att bo någonstans fick de placera två tält vid hans stall. Det var en illaluktande, deprimerande och äcklig plats att bo på. Med kackerlackor som sprang runt, kläder som möglade och utan elektricitet och varmt vatten.

Paret bodde ett tag i varsitt tält utanför ett stall. Någonting de inte riktigt hade förväntat sig.

Paret bodde ett tag i varsitt tält utanför ett stall. Någonting de inte riktigt hade förväntat sig.

FOTO: Facebook

De var trötta, smutsiga, hade insektsbett överallt och levde på bönor och ris. De var ständigt hungriga och gick ner flera kilo i vikt. Så var deras ”drömtillvaro” i fyra månader – de ville inte ens berätta för familj, släkt och vänner hur de egentligen hade det.

Stressen påverkade även Juliet och Daniels relation. De kunde gå långa stunder utan att de ens pratade med varandra. Och när de väl gjorde det handlade det ofta om pengar.

Åkte hem till Storbritannien efter fyra månader

Till slut hade de turen att få flytta in hos en amerikansk kvinna i hennes bungalow. Men i samma veva som de flyttade in blev Juliet sjuk. Hon kände buksmärtor, förlorade vikt och hade konstant feber i en månads tid. Då kunde hon inte ens lämna sängen.

Fyra månader senare kände hon sig tillräckligt frisk för att ta ett plan tillbaka till Storbritannien för att få den vård som hon behövde – Daniel stannade då i Costa Rica. Hon flyttade in hos sina föräldrar och besökte en allmänläkare som sa åt henne att åka in till akuten. Det visade sig att hon hade en stor infektion i livmodern och att den hade varit där ett par månader. Hon fick också det otroligt dystra beskedet att hon kanske aldrig skulle kunna bli gravid, vilket var en stor besvikelse.

Äntligen med sina hästar. Det som resan egentligen kretsade kring från början.

Äntligen med sina hästar. Det som resan egentligen kretsade kring från början.

FOTO: Facebook

När Juliet inte trodde att det kunde bli värre dog hennes pappa i prostatacancer. Samtidigt som han tog sina sista andetag satt hon i ett otrevligt och aggressivt Skype-samtal med Daniel, som sa att han inte hade några planer på att komma hem igen. Han var kvar i Centralamerika och tog hand om hästarna. Förhållandet höll på att dö och Juliet var deprimerad.

– Daniel sa till mig senare att när vi avslutade samtalet den dagen så gick han och surfade, men han satt bara på brädan och grät. Han insåg att han inte ville förlora mig, så han kom tillbaka till pappas begravning två veckor senare, berättar Juliet för Metro.

Valde att stanna för gott efter tråkiga beskedet

De beslutade sig för att åka tillbaka till Costa Rica för att prova lyckan på nytt, men just som de skulle fara fick Juliets mamma ett tragiskt besked: Hon hade bröstcancer. Då valde de att stanna hemma i Storbritannien för gott.

Efter de hade gjort det valet vände lyckan för paret. 2019 blev Juliet – trots läkarnas prognoser – gravid med dottern Lyra. Dessutom blev mamman helt återställd från sin cancer.

Daniel och Juliet med sin dotter Lyra som föddes under sommaren 2020.

Daniel och Juliet med sin dotter Lyra som föddes under sommaren 2020.

FOTO: Instagram

I dag jobbar Juliet med att hjälpa andra kvinnor på en fertilitetsklinik. Hon insåg att trots att Storbritannien saknar sol och vackra stränder så har de en infrastruktur som tar hand om folk.

– Både jag och Daniel var traumatiserade väldigt länge. Om jag ångrar att vi åkte till Costa Rica? Jag gjorde det ett bra tag. Jag var bitter och upprörd. Men inte längre. En dag ska jag åka tillbaka, säger Juliet Owen-Nuttall.

FOTO: Facebook, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN