Smittan skenar i Europa – 1,2 miljoner är utan vaccin: ”En hemsk jul”

Julen kan vara hotad – land efter land stänger ner i Europa.

Foto: TT
Covid-19 ökar igen och land efter land i Europa stänger ner.
I Sverige är fortfarande 1,2 miljoner fortfarande helt ovaccinerade – och allt färre tar sin spruta.
– Agerar vi inte nu kommer det att bli en riktigt hemsk jul, säger det hårt drabbade Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler, enligt Aftonbladet.

Alexander Schallenberg, förbundskansler i Österrike meddelade, i fredags att landet stänger ner helt i tio dagar. Nedstängningen gäller alla medborgare, oavsett om personen är vaccinerad eller inte. Landet inför också vaccinationsplikt i februari, rapporterar SVT Nyheter. Och de är inte ensamma.

Även i Tyskland skenar smittspridningen. Landet som klarade sig ganska väl genom första vågen, ser nu oroligt på utvecklingen i landet. I förra veckan rapporterades det in 65 000 coronafall – på en och samma dag. Rekordsiffror i landet sedan pandemins start.

Lothar Wieler, smittskydschef i Tyskland är skeptisk mot att det går att göra något mot den skenande smittspridningen. ”De här människorna är redan smittade. Det är som en utspilld vattenhink, det går inte att hälla tillbaka”, säger han.

Foto: AFP

Lothar Wieler: ”Många smittade kan dö”

Nu ser Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler oroligt på situationen. Han tror att de verkliga smittotalen kan vara dubbelt – eller trippelt så höga som de inrapporterade rekordsiffrorna.

– Underrapporteringen av de verkliga siffrorna ökar, sa han under en pressträff.

Lothar Wieler är skeptisk till att landet kan göra något för att få ner siffrorna snabbt igen. Många av de smittade kan dö, menar han.

– Det är det för sent att göra något åt. De här människorna är redan smittade. Det är som en utspilld vattenhink, det går inte att hälla tillbaka, säger smittskyddschef till AFP.

Förskolebarn förbereds på skjutningar efter våldet nära skolorna

Norge och Danmark ser över sina regler – liksom Sverige

Även i Norge skärper man nu gränskontrollen. Man måste nu vissa upp vaccinpass, eller negativt test – och ovaccinerade måste nu gå i karantän, skriver Aftonbladet.

Danska regeringen ser nu också över reglerna kring covidpass – och vill skärpa dem, enligt Danmarks Radio.

Det kan bli krav på covidpass i Sverige med – från och med den 1 december för större evenemang.

Jessica Gow/TT

I Sverige ser inte läget ljust ut heller. I förra veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att vaccinpass kan bli en verklighet i Sverige med – från och med den 1 december.

Smittan ökar även i Sverige, trots att över 81,9 procent av Sveriges befolkning (över 16 år) nu är vaccinerade. Bara i Region Stockholm räknar man att ytterligare 5 400 ytterligare kan komma att dö.

– Det finns fortfarande en hel del potential för död och elände i den här pandemin, säger en oroad Stefan Fors, epidemiolog i Region Stockholm, till SVT Nyheter.

Han hoppas att fler nu ska vaccinera sig – för att förhindra mer smittspridning.

Julen kan vara hotad

Även smittskyddschefen i Tyskland är inne på samma spår, för annars kommer julen bli ”hemsk”, säger han till AFP.

– Agerar vi inte nu kommer det att bli en riktigt hemsk jul, säger det hårt drabbade Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler.

LÄS OCKSÅ: Mamman Saiqa Parveen död efter farliga beslutet – med bebisen i magen

LÄS OCKSÅ: Mamman Marrisha, 27, dog innan hon hann hålla sin nyfödda lilla son

Foto: TT, Jessica Gow/TT

SENASTE NYTT!