Jesper Söder från Trollhättan åker till Ukraina för att försvara landet

Jesper Söder
Exklusivt

”Om jag kan försvara 1 meter mot en maktgalen diktatur, så kan jag åtminstone se mig själv i spegeln”, säger Jesper till Hänt.

Foto: PRIVAT
Jesper Söder, 31, från Trollhättan stred mot terrorgruppen IS.
Nu tar svensken upp vapen igen – men denna gången mot Ryssland.
– Jag är uppfostrad att stå upp för andra människor, säger Jesper Söder till Hänt.
0:38

Efter reklamen: Stor explosion i Ukraina – lämnar förödelse efter sig

(0:38)

Jesper Söder, 31, är från Trollhättan. Han arbetar på ett industriföretag tillsammans med sin bror, han extraknäcker som elevmentor, har flickvän och bonusbarn.

Som vilken vanlig 31-åring som helst i Sverige.

Men på en punkt skiljer Jesper Söder sig mot de flesta. Han är inte rädd för att sätta sig själv i frontlinjen mot ondska.

Jesper Söder

Jesper Söder, 31, är från Trollhättan i Västsverige. I Sverige har han flickvän, bonusbarn och arbetar tillsammans med sin bror. Som en helt vanligt svensk 31-åring. Men det finns en skillnad.

Foto: PRIVAT

Svensken stred mot den vidriga terrorgruppen IS

Hemma från tv-soffan såg Jesper Söder hur terrorgruppen IS och dess ofattbara brutalitet växte sig allt starkare i början. Men istället för att byta tv-kanal till något mer trivsamt, så fylldes Jesper Söder av beslutsamhet.

Jesper Söder åkte ner till krigszonen – och stred tillsammans med kurdiska YPG- och Peshmergastyrkor mot den fruktansvärda terrorgruppen IS.

Sofia, 26 är dotter till ryska makthavaren – hårda kängan

Träffades av splitter – blev allvarligt skadad

Under flera år såg han krigets fasor i vitögat.

Jesper förlorade en nära vän i striden mot terrorgruppen och blev själv allvarligt skadad när han träffades av skärvor och splitter.

Men snart var IS besegrade – eller åtminstone tillbakatryckta.

– I slutet av 2017 lämnade jag mina uppdrag och i början av 2018 kände jag att jag ville återgå till ett vanligt Svensson-liv, har Jesper berättat i en intervju med Expressen.

Jesper Söd

Jesper Söder stred tillsammans med Peshmerga mot terrorgruppen IS. 2018 återvände Jesper hem till Sverige och återgick till ett mer ”normalt Svensson-liv”. Men freden i världen skulle inte hålla länge.

Foto: PRIVAT

Putin förklarar krig mot Ukraina

Tidig morgon den 24 februari invaderade Ryssland sitt grannland Ukraina med hundratusentals soldater och pansarvagnar. Sedan dess har städer skakat av artilleriregn, luftstrider mellan jaktflyg – och hundratals civila har mist sitt liv.

Återigen har Europa drabbats av krigets helvete. Men denna gång enbart någon flygtimme från Stockholm. Och Jesper Söder kände att det var dags igen.

Trollhättanbon vill kunna se sig själv i spegeln

När Hänt når Jesper Söder för intervju har Trollhättanbon bokat biljett ner till Ukraina. Vilken dag han reser hemlighåller han av säkerhetsskäl.

– Om jag kan försvara 1 meter mot en maktgalen diktatur, så kan jag åtminstone se mig själv i spegeln. Jag backade inte den här gången heller, säger Jesper Söder till Hänt.

Jesper Söder: ”Vår skyldighet som demokratier”

Jesper Söder jämför hur annorlunda krigssituationen i Ukraina är med striden mot IS i Mellanöstern.

– Skillnaden nu är att betydligt fler länder ser vad som sker. Fler uppmärksammas vad som händer där nere, säger Jesper.

– Jag tror att det är vår skyldighet som demokratier, som ett föregångsland, att stå upp för svaga. Denna gång är det Ukraina, fortsätter han.

– Om jag med mitt nätverk, mina kontakter, med min erfarenhet bidra med något alls, så kanske Ukraina kan koncentrera sig på viktigare områden, säger Jesper Söder till Hänt.

Jesper Söder

Jesper Söder stred tillsammans med en internationell gruppering mot IS. När Jesper nu åker till Ukraina väntar vänner från Mellanöstern där. Men denna gång har de dessutom extra förstärkning – från världen över.

Foto: PRIVAT

Hoppas på en diplomatisk lösning

För Hänt berättar Söder att han varit i kontakt med flera av hans tidigare kamrater – som stred mot IS. I dag kommer den internationella grupperingar ta upp vapen på nytt, men mot en ny fiende: Ryssland.

Dessutom har ytterligare frivilliga från andra sidan världen bestämt sig för att ansluta till grupperingen.

– Inga grabbar jag hade vågat mucka med, skrattar Söder.

Allra helst vill Jesper Söder se diplomatisk lösning på situationen. Men tills dess att det inte är möjligt, så vill han hjälpa så mycket han kan själv. Trots att denna gång är motståndaren en kärnvapenmakt.

– Vi får hoppas att en diplomatisk lösning så fort som möjligt.

– Alla krig drabbar alltid civila. Framförallt kvinnor och barn. Jag tror jag kommer se mig samma lidande som jag såg i mellanöstern.

Volodymyr Zelenskyjs hustru Olena stannar i Ukraina vid hans sida

Jesper lämnar familjen i Sverige

Hemma i Sverige har Jesper Söder sin bror, en flickvän och bonusbarn. Hans val att åka till Ukraina – och till ännu en farlig krigszon.

– De tycker att det är jobbigt. Väldigt jobbigt, säger Jesper och fortsätter:

– Men de förstår mitt beslut. Jag har aldrig varit en sådan person som enbart pratar. Jag försöker alltid genomföra det jag vill och få saker till de bättre. Har jag möjligheten att göra något, så gör jag det. Och den möjligheten har jag nu.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Putin har gömt sin familj i lyxbunker i Sibirien

LÄS OCKSÅ: Så kan krisen i Ukraina påverka Sverige

Foto: PRIVAT

SENASTE NYTT!