"Vi ser ett sug efter mer potenta droger"

"Vi ser ett sug efter mer potenta droger"

Sydamerikanskt kokain flödar in i Europa som aldrig förr. Samtidigt upptäcker EU:s drogbyrå nya syntetiska droger i rask takt. Arkivbild.

Dolores Ochoa/AP
Rekordbeslag av kokain, mängder av nya typer av syntetiska droger och en ständig jakt på starkare substanser. EU:s drogbyrå EMCDDA ser med oro på utvecklingen i Europa.
– Drogerna finns överallt, säger byråchefen Alexis Goosdeel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Aldrig tidigare har så mycket droger smugglats in i Europa och aldrig tidigare har produktionen på EU-territorium varit så omfattande, enligt EMCDDA.

Bara under 2021 avslöjades över 430 laboratorier för framställning av narkotika inom EU, en 20-procentig ökning från året före.

Enligt byråchefen Alexis Goosdeel, som på fredagen presenterade dess årliga drograpport, har man de senaste tio åren noterat framväxten av en ny kategori inom den organiserade brottsligheten.

– Vi har nu organisationer i EU som specialiserar sig på att erbjuda sina kunder startklara labblösningar med all slags utrustning, vilket ger dem möjlighet att börja producera alla typer av substanser, säger han till TT.

Vid sidan om "traditionella" droger som cannabis, kokain och heroin ökar produktionen och förekomsten av syntetiska eller semisyntetiska varianter, framställda helt på kemisk väg eller genom att kemiskt modifiera växter.

Katt och råtta-lek

Substanserna, som i Sverige ofta benämns nätdroger, kan förändras för att undvika narkotikaklassificering vilket skapar en katt och råtta-lek mellan producenter och lagstiftare.

Nätdrogerna började dyka upp för 25 år sedan. Sedan dess har 930 nya substanser registrerats hos EMCDDA, varav 41 dök upp för första gången förra året. Det rör sig bland annat om extremt farliga syntetiska opioider. Överlägset flest, 24 stycken, var dock syntetiska och semisyntetiska cannabissubstitut.

Den mest omtalade det senaste året, HHC, har enligt Goosdeel hittats i nästan alla medlemsstater. I Sverige säljs HHC i dag öppet i butiker i bland annat godisform och som e-cigaretter. Men de förbjuds den 11 juli.

– Det pågår en utveckling mot mer och mer syntetiska produkter, varav vissa kan vara extremt farliga för människors hälsa. Att de är tidigare okända substanser innebär att det saknas vetenskaplig information om potentiella risker.

Starkare och starkare

Parallellt med en marknad som svämmar över av nya och okända substanser ökar efterfrågan på högre styrka och renhet.

– Koncentrationen av THC i cannabis har dubblats de senaste tio åren. Ecstacypiller har gått från ett snitt på 60 till 180 milligram MDMA. Överallt ser vi ett sug efter mer potenta droger.

Det händer regelbundet att betydligt dödligare syntetiska droger säljs till ovetande konsumenter eller används för att späda ut exempelvis heroin. För att undvika dödsfall är det enligt Goosdeel avgörande med tidiga skydds- och varningssystem.

– Droganalyser, brukarrum och projekt där man analyserar innehåll i nålar från sprutbytesprogram är extremt viktiga för att kunna upptäcka och informera om uppkomsten av nya farliga substanser.

FRÅN FÖRSTASIDAN