Värsta översvämningarna på 50 år i Torne älv

Värsta översvämningarna på 50 år i Torne älv

SMHI varnar för höga flöden i Torneälven. Arkivbild.

Helena Landstedt/TT
SMHI har utökat de röda varningarna längs Torne älv. Hus har översvämmats och flera vägsträckor ligger under vatten.
– Man ska absolut respektera det och inte försöka ta sig över avspärrade vägar. Det är förenat med livsfara, säger räddningschefen Juha Pasma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Röd varning för höga flöden och översvämning gäller nu längre nedströms älven och omfattar även Övertorneå – och från och med söndag hela sträckan ned till Haparanda.

– Det kan komma nya uppdateringar och varningar beroende på hur det utvecklas under helgen. Läget är fortsatt allvarligt, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog vid SMHI.

På väg nedströms

Flera vägsträckor ligger under vatten och många hus- och stugägare har drabbats av översvämningar, rapporterar P4 Norrbotten i Sveriges Radio. Vårfloden beskrivs som den värsta på årtionden och beror på snösmältningen i kombination med kraftigt regn tidigare i veckan.

– Här i Pajala har det kulminerat, och är faktiskt på väg ner med några centimeter, säger Juha Pasma, räddningschef i Pajala kommun.

Han står i ständig kontakt med sina kolleger i kommuner längre nedströms, som i sin tur har det värsta att vänta.

– Senast det var så här höga flöden var 1968, säger Pasma.

För älvsträckan nedströms från Övertorneå till Haparanda är orange varning utfärdad för höga flöden under lördagen. Men från och med söndagen gäller alltså röd varning för sträckan ned till kusten.

– Vi bedömer att risken är hög, så det är befogat att gå ut med röd varning, säger Hugo Rudebeck.

Ingen strandsatt

Juha Pasma säger att det är viktigt att alla som ger sig ut på vägarna respekterar de avspärrningarna. Bland annat är riksväg 99 och 98 avstängda.

– Man ska absolut respektera det och inte försöka ta sig över avspärrade vägar. Det är förenat med livsfara, säger han.

Än så länge har Pasma inte fått någon rapport om att någon i kommunen skulle vara strandsatt, men om så sker blir det besvärligt även för räddningstjänsten.

– Då måste vi hitta alternativa vägar. Det kan vara lite längre körsträcka för oss i Pajala till en ort i Övertorneå kommun, men vi måste åka ändå eftersom räddningstjänsten i Övertorneå inte kommer fram på grund av vattnet, säger Juha Pasma.

FRÅN FÖRSTASIDAN