Våren är sen i år igen

Våren är sen i år igen

Tussilagon och andra tidiga växter har tagit sig upp till snögränsen. Arkivbild.

Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT
För andra året i rad har våren tagit tid på sig att krypa norrut över landet. Precis som i fjol har lövsprickningen på björk bara nått upp till Mälardalen och mellersta Värmland, visar forskningsprojektet Vårkollen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är observationer från privatpersoner som ligger till grund för den årliga mätningen som görs fram till valborg i hela landet. En liknande verksamhet fanns redan 1873, vilket gör att mätningarna kan jämföras med de för 150 år sedan.

Att våren vissa år är lite senare än vi är vana vid på 2000-talet är inget ovanligt, men trenden är att våren blir tidigare. Förr började björken sin lövsprickning allra längs i söder först vid valborg.

"Vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter tidigarelagts ett par veckor sedan 1873 och vi vet att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen.", säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket i ett pressmeddelande.

De tidiga vårtecknen, som tussilago, blåsippa, vitsippa och sälg har skymtats upp till snögränsen, men det kyliga vädret har gjort att de fått en längre blomningstid än om det varit varmare.

FRÅN FÖRSTASIDAN