TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ung man döms för knivmord på LSS-boende

13 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9080873?imageId=9080873&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
TT Nyheter
21-åriga mannen döms efter knivmordet på LSS-boendet i Enköping.
En 21-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för att ha knivmördat en ung kvinnlig anställd på ett LSS-boende i Enköping i höstas, meddelar Uppsala tingsrätt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nytt brott införs i terroristbrottslagenBrand logo
Nytt brott införs i terroristbrottslagen

Den 21-åriga mannen har erkänt att han dödat kvinnan. Mordet begicks den 17 november på gruppboendet där mannen bodde och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Offret var vid tillfället ensam personal på plats.

Enligt åtalet mördade mannen kvinnan genom att hugga henne med kniv i bröstkorgen, halsen och ryggen.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för mordet. Utredningen slår fast att mannen till följd av sitt tillstånd är i behov psykiatrisk tvångsvård och bör överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Startades i oktober

”Till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”, står det i bedömningen som lämnades in till domstolen.

Gruppbostaden i Enköping öppnade i oktober av ett företag som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Den mördade kvinnan hade bara varit anställd i några veckor och saknade eftergymnasial utbildning, enligt åklagaren.

Boendet i Enköping där kvinnan mördades.
Boendet i Enköping där kvinnan mördades.

Boendet hyser sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

Händelsen utreds även som arbetsmiljöbrott för att ta reda på om det funnits några brister på arbetsplatsen i samband med händelsen. Förundersökningen pågår fortsatt och ingen person är delgiven misstanke, enligt åklagare Jenny Nordin.

Annons

Fjärde mordet

Kvinnan är den fjärde som dödats på jobbet inom vård och omsorg sedan 2014, enligt en kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde i november.

2014 dödades en 55-årig boendestödjare, 2016 dödades en 22-årig behandlingsassistent av ett barn boende på det hem där personen arbetade och 2020 höggs en 32-årig personlig assistent ihjäl av en anhörig till den person som han arbetade hos.

Tre av de mördade arbetade inom LSS-verksamheter, alltså Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Annons