Tvärvändning om maxgränser i kosttillskott

Tvärvändning om maxgränser i kosttillskott

Livsmedelsverket tvärvänder om ett förslag om maxgränser för D-vitamin och jod i kosttillskott. Arkivbild.

Isabell Höjman/TT
Livsmedelsverket drar tillbaka sitt förslag om att införa maxvärden för D-vitamin och jod i kosttillskott i Sverige. I stället åläggs konsumenterna eget ansvar. Detta efter synpunkter från EU-kommissionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vissa grupper – bland andra äldre, småbarn och personer som inte kan tillgodogöra sig D-vitamin från solen – har större behov av exempelvis D-vitamin än andra och därför rekommenderar Livsmedelsverket extra tillskott.

D-vitamin och jod ingår ofta i kosttillskott och finns i höga halter i många produkter på marknaden.

Men Livsmedelsverket har också pekat på att stora intag under lång tid av just D-vitamin och jod kan vara hälsofarligt och föreslog i april i fjol maxgränser för den rekommenderade dagliga dosen.

Då bedömdes behandlingen av förslaget i Bryssel ta ungefär tre månader.

Nu, ett drygt år senare, backar myndigheten.

"Efter synpunkter från EU-kommissionen gör Livsmedelsverket nu en ny bedömning och drar tillbaka förslaget", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt verkets nya bedömning ger inte maxvärden ett så högt konsumentskydd att det motiverar nationell lagstiftning. Maxvärden skulle också "ge en oproportionerligt stor påverkan på handeln med andra länder".

I stället hänvisar verket till information på sin hemsida om risker och nytta.

"Det innebär att konsumenterna själva får ta reda på hur mycket vitaminer och mineraler de behöver få i sig eller som kan vara skadligt", säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

FRÅN FÖRSTASIDAN