Trots larmen – ingen risk äta svenska ägg

Trots larmen – ingen risk äta svenska ägg

Enligt experter ska man välja svenska ägg om man vill undvika salmonella. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Råa, löskokta eller stekta. Hur du väljer att äta dina ägg påverkar risken för att smittas av salmonella.
Men enligt experter finns det ingen anledning att undvika svenskproducerade ägg, trots de senaste salmonellautbrotten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svenska ägg har återkallats i omgångar sedan salmonella konstaterats hos en större äggproducent i slutet av december förra året.

I början av januari kunde Jordbruksverket lokalisera smittan till ett av stallen.

– Efter att smittan konstaterades har Jordbruksverket genomfört täta provtagningar i samtliga stall för att minska risken för folkhälsan, säger Katharina Gielen, smittskyddschef vid Jordbruksverket.

Men i februari återkallades ägg återigen från samma äggproducent.

– Det nu aktuella återtagandet beror inte på ytterligare smittspridning inom besättningen utan verkar bero en kommunikationsmiss mellan företaget och äggdistributören. De stall där smitta konstaterats är under sanering, säger Katharina Gielen.

Sverige har minst salmonella

Hittills har 79 personer smittats i Sverige sedan december. Men enligt Katharina Gielen behöver konsumenter generellt inte vara oroliga för att köpa och äta svenska ägg.

– Den situation som har uppstått är väldigt ovanlig. Att det rör sig om så många ägg beror på att det drabbat en stor besättning. Efter det andra återtagandet av ägg i februari ökade vi provtagningsfrekvensen ytterligare.

Sofia Boqvist, docent i livsmedelssäkerhet vid SLU, delar bilden av att det finns en hög säkerhet kring svenska ägg.

– Sverige har minst salmonella i hela världen. Vi leder världsligan i salmonellakontroll. Så om står man i butiken och väljer mellan svenska och andra ägg, då ska man välja svenska.

Då dör salmonellabakterier

För den som ändå känner sig orolig påminner Sofia Boqvist om att salmonellabakterier dör vid 70 till 72 grader.

– Det är också en kombination av tid och temperatur. Om man har en väldigt hög temperatur kan man koka äggen en kortare tid, och har man en lägre temperatur tar det lite längre tid innan bakterierna dör, säger hon och fortsätter:

— Man kan ju kanske inte stå med en termometer och mäta temperaturen i ägg. Man får väl se till att det är genomkokt eller genomstekt om man vill vara helt säker, men själv går jag inte omkring och är särskilt orolig för salmonella i svenska ägg.

FRÅN FÖRSTASIDAN