Tidöpartierna: Bestraffa fler gängmedlemmar

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den rättspolitiska talespersonen Torsten Elofsson (KD), justitieminister Gunnar Strömmer (M), Richard Jomshof (SD) – ordförande i riksdagens justitieutskott – samt Juno Blom, rättspolitisk talesperson (L). Arkivbild.
Straffansvaret för de som befinner sig i "gängens kraftfält" behöver utvidgas så att fler som bidrar till den organiserade brottsligheten ska kunna lagföras. Det skriver regeringen och SD i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På torsdag kommer regeringen besluta om en utredning för att se över de så kallade osjälvständiga brottsformerna, skriver partierna. Med det menas bland annat försök, förberedelse och stämpling till brott.

Utredningen, en av punkterna i Tidöavtalet, ska fokusera på två delar. För det första vill man utvidga straffansvaret "så att fler brott som begås inom ramen för den organiserade brottsligheten ska kunna bestraffas".

"I klartext kan det till exempel handla om att en person som hanterar en så kallad encrotelefon för att kunna begå ett allvarligt brott i större utsträckning ska kunna dömas för förberedelsebrott", skriver partierna.

En encrotelefon är en telefon för krypterad kommunikation.

För det andra vill man utreda så kallade otjänliga försök, då det inte förekommer fara trots att personen haft brottsliga uppsåt. Som exempel nämns ett fall där polisen bytte ut ett riktigt vapen mot en attrapp, men där personen som hämtade vapnet sedan friades på grund av bytet.

Annons

Artikeln undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer (M) samt de rättspolitiska talespersonerna Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L).

Annons