hemska händelser

Svenskar evakuerade från krigets Sudan: ”Stor tidspress”

Svenskar evakuerade i Sudan: "Stor tidspress".

FOTO: Italienska försvarsdepartementet via AP/TT
Utsänd ambassadpersonal och deras familjer i Sudans huvudstad Khartum har evakuerats "under mycket svåra förhållanden", skriver UD i ett pressmeddelande.
Svenskarna har förts till Djibouti med fransk hjälp.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drama i nationalparken: ”En sekund från att dö”
0:33

Efter reklamen: Drama i nationalparken: ”En sekund från att dö”

(0:33)

Slå på ljud

Evakueringen ägde rum inom ramen för internationell samverkan och har föregåtts av ett intensivt diplomatiskt fotarbete. Den genomfördes under mycket svåra förhållanden och under stor tidspress”, heter det i pressmeddelandet.

I ett inlägg på Twitter tackar utrikesminister Tobias Billström (M) Frankrike och det franska flygvapnet för hjälp med att evakuera svenska medborgare och ambassadpersonal från Khartum.

Tidigt på måndagsmorgonen landade ambassadpersonal, deras medföljande familjer, och ett antal svenskar på Djiboutis flygplats.

Kontakterna har varit förstklassiga och en nyckel till att det lyckades”, skriver Billström.

Evakueringsinsatsen fortsätter så länge säkerhetsläget tillåter enligt UD.

Situationen i Khartum har varit fruktansvärd den senaste veckan. Heroiska insatser av alla som gjorde evakueringen möjlig. Och välkomna hem snart”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på Twitter.

Pål Jonson: ”Mycket farlig”

I söndags röstade riksdagen ja till att skicka en väpnad styrka för att kunna genomföra evakueringen. Styrkan eller delar av den fanns då redan i regionen och väntade på rätt tillfälle för att göra insatsen. Det fanns på söndagen uppgifter om ett vapenstillestånd, som skulle kunna möjliggöra en snabb evakuering.

– Den är mycket farlig och mycket krävande, sade försvarsminister Pål Jonson (M) i söndags om insatsen.

Drönarbilder över Khartum.

Drönarbilder över Khartum.

FOTO: Reuters

Redan i onsdags fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att bistå ambassaden i Khartum med evakuering. Då såg man framför sig att svenskarna skulle kunna ta sig till flygplatsen och att militär personal där skulle finnas på plats som skydd. Styrkans våldsmandat var då begränsat till självförsvar.

Sedan försämrades säkerhetsläget och därför bad regeringen riksdagen om ett utökat mandat för en militär insats som innebar en rätt att ta till vapenvåld mer offensivt.

Fler evakueringar

Flera andra länder har eller håller på att få ut sina medborgare, bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i omfattande våldsamheter förra lördagen. Över 400 människor har dödats och tusentals har skadats sedan dess, enligt bekräftade uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

FOTO: Italienska försvarsdepartementet via AP/TT, Reuters

FRÅN FÖRSTASIDAN