Stenevi: Det var här klimatkatastrofen började

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) håller tal under politikerveckan i Almedalen.Anders Wiklund/TT
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi attackerar regeringen för passivitet i klimatpolitiken.
– Vi kan nå de svenska klimatmålen, det är fullt möjligt – men regeringen väljer att inte göra det, säger hon i sitt Almedalstal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I den ljusa Visbykvällen levererar Miljöpartiets språkrör ett mörkt budskap. Talet inleds så dystert och mörkt att hon förser det med en varningstext.

– Mitt första dystra budskap till er är att vi inte längre befinner oss på den punkt i historien där vi kunde stoppa klimatkrisen. I stället kommer vi att blicka tillbaka på den här tiden och se att det var här klimatkatastrofen började, säger Stenevi inför runt 900 personer i publiken.

– Det är inte längre meningsfullt att prata om hur många år vi har på oss. Tiden har runnit ut och klimatkrisen är ett faktum, inte längre ett mörkt framtidsscenario.

Kritiserar Kristersson

Hon kritiserar regeringen med statsminister Ulf Kristersson (M) i spetsen för att vara passiv. Att tycka att det räcker att nå klimatmålen till 2045, samtidigt som utsläppen ökar och därmed förvärrar och snabbar på klimatförändringarna.

– Man kan debattera om det beror på att han inte förstår klimatkrisens mekanismer, eller om han struntar i det – men helt klart är att på bara ett halvår har Sverige gått från att vara en del av lösningen till att bli en del av problemet, säger Stenevi.

Annons

Hon attackerar regeringen på fler punkter: För att sitta i knät på Sverigedemokraterna, prioritera fel saker och ha en övertro på tuffare tag.

– I valrörelsen lovade politiker från höger till vänster att göra allt för att bryta våldsspiralen. I stället är det bara en massa poserande och hårda tag-signalerande, säger Stenevi.

– Problemet är bara att det inte får önskad effekt.

"Vi har råd"

Stenevi pekar i stället på att det behövs fler lärare, områdespoliser, socialsekreterare och en kriminalvård som inte bara förvarar.

– Vi har råd – det handlar bara om prioriteringar, säger hon.

– Den politik regeringspartierna driver är rent och skärt slöseri med resurser. Vi har en av Europas absolut lägsta statsskulder, samtidigt som välfärden knakar i fogarna och skola, vård och omsorg går på knäna.

Men trots det mörka budskapet avslutar hon sitt tal i en mer optimistisk ton.

– Jag vet att det samhälle jag och många av er drömmer om ligger precis vid våra fingertoppar om vi bara vill sträcka oss efter det. Det krävs bara politisk vilja och mod att gå emot populismen, säger Stenevi.

Annons