Stabsläge i Eskilstuna dagen efter dådet

02 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Under torsdagen pågick en stor polisinsats vid Munktellarenan i Eskilstuna där fyra tonåringar knivskadades vid ett bråk.Stefan Jerrevång/TT
Dagen efter knivdådet i Eskilstuna, där fyra högstadieelever skadades och många blev vittnen, har kommunen gått upp i stabsläge. Kommunens skolor ställer även in alla planerade friluftsaktiviteter och utflykter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lisa Edholm på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna säger till P4 Sörmland att kommunen mobiliserat de gemensamma resurserna.

Psykologer, kuratorer och personal från socialtjänsten har kallats in för att ge stöd.

– Vi kommer att vara väl bemannade. Oavsett hur ofattbar en sådan här händelse är, så utifrån barn- och elevperspektivet så är det viktigt att vi bibehåller en så normal vardag som möjligt.

Friluftsaktiviteter ställs in

Samtidigt har Eskilstuna kommun beslutat att alla friluftsaktiviteter och utflykter som skolor planerat ställs in.

– Under fredagen behöver vi vara i klassrummen och diskutera det som hänt och bearbeta känslorna före långhelgen. Det är viktigt att vi tar hand om alla elever och personal som upplever trauman efter det inträffade eller som helt enkelt bara tänker och funderar, säger chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Lina Axelsson Kihlblom, till Eskilstunakuriren.

Annons

Det var i samband med en friluftsdag där ett 80-tal elever i årskurs nio deltog som ett bråk vid arenan startade och fyra elever i 15-årsåldern knivskadades.

– Det här gör mig rädd, chockad och förbannad. Nu sitter vi i stabsläge och träffas flera gånger per timme och försöker vara handlingskraftiga, men man börjar ju också reflektera över morgondagen och framtida åtgärder, säger Axelsson Kihlblom, till P4 Sörmland.

Polisen: ”Jobba lite i det tysta”

Enligt region Sörmland är två av pojkarna "allvarligt skadade" och har opererats, deras hälsotillstånd är stabilt. De andra två pojkarna var "mindre allvarligt skadade" och den ena av dem kunde lämna sjukhuset under torsdagskvällen. Den andra skrivs sannolikt ut under dagen.

Tre pojkar, mellan 15 och 17 år gamla, greps och anhölls senare på kvällen misstänka för försök till mord.

– För tillfället finns det inga fler frihetsberövade men det kan inte uteslutas att det blir det, men om vi har fler misstänkta kommer jag inte kommentera nu. Det sker nya förhör under morgonen och nu behöver vi jobba lite i det tysta, säger Marcus Anefur, presstalesperson på Polisregion Öst.

Annons