Spiondömd ska överklaga till HD

12 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Advokat Anton Strand som försvarar den spiondömde Peyman Kia säger att livstidsdomen ska överklagas till Högsta domstolen. Arkivbild.
Peyman Kia som i hovrätten dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri kommer att överklaga till Högsta domstolen, skriver Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Ingen som är dömd till livstids fängelse är nöjd med den påföljden. Jag tror att överklagan går in i övermorgon. I första skedet gäller det att få prövningstillstånd, säger hans advokat Anton Strand till tidningen.

Ytterst få av alla fall som överklagas till Högsta domstolen beviljas prövningstillstånd.

Svea hovrätt slog i sin dom fast att 42-årige Kia gjort sig skyldig till grov spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt domstolen har han anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet.

Enligt åtalet anskaffade han ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must, och hovrätten bedömde att lejonparten av dem lämnats vidare till Ryssland.

Brottsligheten pågick mellan oktober 2011 och februari 2017, enligt hovrättsdomen.

Peyman Kia har erkänt spioneri genom att vid två tillfällen ha sålt underrättelseuppgifter till Ryssland. Enligt honom själv rörde det sig vid det ena tillfället om falska uppgifter.

Annons