Så evakuerades svenskarna från Sudan

Så evakuerades svenskarna från Sudan

I söndags gav riksdagen klartecken att skicka en svensk styrka för att bistå med evakuering från Sudan. Den första evakueringen av svenskar sköttes dock av Frankrike.

Axel Öberg/Försvarsmakten
Ett hundratal svenska medborgare har evakuerats från Sudan under de senaste dygnen. Ett okänt antal svenskar finns kvar i landet.
Det här vet vi om insatsen som för svenska försvarets del avslutades på onsdagskvällen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Evakueringen av den första gruppen svenskar inleddes sent på söndagseftermiddagen. Då tog sig en konvoj, eskorterad av franska styrkor, långsamt genom Sudans huvudstad Khartum.

Sammanlagt fanns 25 svenskar med i konvojen. All utsänd personal vid UD och Sida och deras familjer ingick – däribland sex barn. En del av de lokalanställda fanns också bland de evakuerade, enligt ambassadens ledning.

Klockan 20.45 på söndagskvällen anlände konvojen till en militärbas norr om huvudstaden och vid 00.30 natt mot måndag lyfte ett franskt militärt transportplan från flygplatsen med de evakuerade. Vid 04 på måndagsmorgonen landade det i Djibouti.

Därefter har fler svenskar kunnat lämna Sudan med olika länders flyg, eller på annat sätt. Det totala antalet evakuerade svenskar är omkring 100.

Den svenska försvarsmakten har också varit på plats i Sudan och fram till onsdag kväll, då dess insats avslutades, hade Sverige evakuerat 160 personer, varav ett 60-tal svenskar, under sju flygningar.

– Vi har inte haft strider på plats inne i Sudan under vår operation, säger generallöjtnant Carl-Johan Edström vid en pressträff på torsdagsmorgonen.

Då var ett okänt antal svenska medborgare fortfarande kvar i Sudan.

– Det pågår fortsatt internationella insatser där fler svenskar som vill komma hem kan komma att flygas hem, säger statsminister Ulf Kristersson på pressträffen och tillägger att privatpersoner har ett eget ansvar för att vistas i regionen.

FRÅN FÖRSTASIDAN