Pojkar döms för gängmord i Gävle

Pojkar döms för gängmord i Gävle

Gävle tingsrätt. Arkivbild.

TT
Två 17-åriga pojkar döms till fyra års sluten ungdomsvård för mordet på en 22-årig man i Gävle förra året. En tredje pojke frikänns från mordåtalet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt polisen tillhör alla tre en lokal kriminell gruppering. Även den frikända pojken, som är 16 år gammal, har enligt tingsrätten sannolikt haft med mordet att göra, men bevisen anses inte räcka för fällande dom.

"Även om tingsrätten i ett par fall bedömt att bevisningen inte räckt för en fällande dom så har utredningen i huvudsak varit robust. Straffvärdet för mordet är så högt att om skyttarna hade varit vuxna hade de dömts till livstids fängelse", säger rättens ordförande, rådmannen Bengt-Olov Horn, i ett pressmeddelande från Gävle tingsrätt.

Ytterligare tre pojkar åtalades. Två av dem, båda 17 år, döms till ungdomsvård för grovt skyddande av brottsling. En 17-åring frikänns från misstankar om underlåtenhet att avslöja mord.

Dödsskjutningen ägde rum på kvällen den 5 november förra året. Bara minuter efter larmet, strax före klockan 21, greps två av pojkarna av polis. Den tredje pojken greps dagen efter. Två av dem är födda 2006 och en är född 2007.

Enligt utredningen sköts offret ihjäl med ett stort antal skott från två olika pistoler.

FRÅN FÖRSTASIDAN