väder

Nu kommer snön tillbaka till södra Sverige – orange varning

Snökaos i södra Sverige under tisdag och onsdag.

FOTO: Anders Wiklund/TT
Ett kraftigt snöoväder är på väg mot de södra delarna av landet. SMHI har utfärdat orangea varningar för snöfall och hårda vindar i delar av Götaland och Svealand.
– Det kan bli ett besvärligt väderläge, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen
0:24

Efter reklamen: Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen

(0:24)

Slå på ljud

Det råder meteorologisk vår i delar av södra Sverige – ändå kan det vara dags att plocka fram kälkarna igen. Ett kraftigt snöfall väntas dra in under tisdagen och onsdagen.

– Många kanske har börjat gå i lite vårtankar, och så kommer det här bakslaget, säger Erik Höjgård-Olsen.

Snöfallet väntas beröra hela Götaland och delar av sydligaste och östra Svealand, inklusive Öland och Gotland. Det drar in över Götaland under natten till tisdagen och rör sig sedan åt nordost under dagen.

Upp mot 25 centimeter snö

15-25 centimeter snö väntas i norra Götaland och östra Svealand. I övriga Götaland kan det falla 10-15 centimeter snö, lokalt uppemot 20-25 centimeter.

I de sydligare delarna av Svealand ser det ut att bli något mindre snö, 5-10 centimeter, men i Stockholms och Södermanlands län kan det bli 10-20 centimeter. I norra Skåne väntas 10-20 centimeter snö.

Tisdagens snö- och vindprognos för södra Sverige.

Tisdagens snö- och vindprognos för södra Sverige.

FOTO: Anna-Lena Lindqvist/TT

I samband med snöfallet så blir det rejält blåsigt med friska till hårda vindbyar i hela området.

– I Skåne, längs Blekinges kust och på Öland så skulle det kunna röra sig om mycket hårda vindbyar. Utmed Skånes sydkust kanske till och med stormstyrka, säger Erik Höjgård-Olsen.

”Hålla vaksamt öga på trafiken”

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för norra Götaland och östra Svealand samt för norra Skåne.

Det finns risk för mycket begränsad framkomlighet på vägar och trafikstörningar på grund av snömodd, halka och dålig sikt. SMHI varnar också för elavbrott. Det finns också en gul varning utfärdad för resten av Götaland samt delar av sydligaste och östra Svealand.

Vissa har nog redan tagit fram sina cyklar då de hoppats på vår och grönska. Men det blir ändring på det nu.

Vissa har nog redan tagit fram sina cyklar då de hoppats på vår och grönska. Men det blir ändring på det nu.

FOTO: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT

– Eftersom temperaturen kommer att ligga runt nollan så blir det säkert ganska kompakt, blöt snö som kommer att vara tung att skotta bort och som kan generera djupa spår på vägarna, säger Erik Höjgård-Olsen och tillägger:

– Så det gäller att hålla ett vaksamt öga på trafiken imorgon, och att man försöker ha tålamod och köra försiktigt om man är ute i den.

Snön kan bli kvar ett tag

Natten till onsdagen börjar snöfallet upphöra i väster, och drar sedan successivt bort från resten av området under dagen.

Själva snön ser dock ut att ligga kvar ett tag.

Fram med snöskyffeln!

Fram med snöskyffeln!

FOTO: Henrik Isaksson/TT

– Jag kan tänka mig att den ligger kvar hela veckan åtminstone. Kall luft sveper ner över landet så vi kommer att ligga på minusgrader över större delen av dygnen den här veckan, säger Erik Höjgård-Olsen.

FOTO: Anna-Lena Lindqvist/TT, Jeppe Gustafsson/Shutterstock/TT, Henrik Isaksson/TT, Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN