Mindre stressade talgoxar i städerna

Mindre stressade talgoxar i städerna

Talgoxen utmärker sig genom sin höga kognitiva förmåga och den har lätt för att anpassa sig till olika miljöer. Arkivbild.

Patrick Pleul/AP Photo/DPA/TT
I talgoxarnas värld är stadsbor mindre stressade än lantisar – och kanske är det människans förtjänst. Slutsatsen dras av forskare i Lund efter mätningar av stresshormoner i talgoxars stjärtfjädrar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– En orsak kan vara att det är lättare att hitta mat i stan, säger Anders Brodin, professor i teoretisk ekologi.

Talgoxen utmärker sig genom sin höga kognitiva förmåga och den har lätt för att anpassa sig till olika miljöer.

– Ursprungligen är de anpassade till det mellaneuropeiska lövskogsbältet, men de har anpassat sig jättebra både till Norrlands barrskogar och till att leva i samhällen.

I städer är talgoxarna den vanligaste arten kring fågelborden och Anders Brodin beskriver dem som mästare på att lura till sig mat från människor.

– De är väldigt påhittiga och kan lära sig att knacka på fönster för att få påfyllning.

I skogen är miljön helt enkelt lite hårdare, vilket skapar stress. Han anser att studien tyder på att fågelmatning är mycket viktig för att arter som talgoxen ska kunna leva nära människan.

– Det är nog dessutom så att de talgoxar som en gång har koloniserat de här nya miljöerna var kanske de som var mest lämpade. Det har varit en viss evolution så att de har fått minskade stressresponser. De har anpassat sig till den nya miljön, säger Anders Brodin.

FRÅN FÖRSTASIDAN