Mamman kördes ihjäl – "ren olyckshändelse"

Mamman kördes ihjäl – "ren olyckshändelse"

Göteborgs tingsrätt inleder huvudförhandling i fallet där en mamma misstänks ha körts ihjäl av sina två söner.

Adam Ihse/TT
Den äldre brodern erkänner att det var han som körde. Den yngre att han var med i bilen.
Båda förnekar dock att syftet var att mörda mamman eller hennes pojkvän.
– Det var inte meningen att döda någon, säger den äldre broderns advokat Maria Sanner.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rättegångssalen i Göteborgs tingsrätt fylldes snabbt på av anhöriga, journalister och andra åhörare när förhandlingen i det uppmärksammade fallet drog i gång.

De båda bröderna, 17 respektive 22 år gamla, som misstänks ha kört ihjäl sin mamma sitter vid sidan om sina försvarare, vid varsitt bord i rättssalen.

I närheten sitter även de åtalade farföräldrarna med sina försvarare, medan den påkörde pojkvännen, som skadades svårt men överlevde, deltar via videolänk.

Stämningen är allvarsam och dämpad när åklagaren går igenom åtalet. När hon senare spelar upp delar av en livesändning som mamman gjorde på Facebook några veckor före sin död blir det dock känslosamt.

Bland annat för den mordåtalade 22-åringen.

– Det här är tufft för honom. Det var inte meningen att det skulle bli som det blev, så det här är tufft för honom, säger hans advokat Maria Sanner i en rättegångspaus.

"Ren olyckshändelse"

Det var den 30 juli förra året som paret blev påkört, på en gångbana i Lundby på Hisingen i Göteborg.

Kvinnan kastades upp i luften och landade enligt åtalet cirka 40 meter bort från påkörningsplatsen. Hon avled på sjukhus av bland annat svåra huvudskador. Mannen blev svårt skadad men överlevde.

Den äldre av de båda sönerna körde bilen. Han förnekar dock att det fanns uppsåt att döda.

– Han medger ansvar för grov misshandel och vållande till annans död, säger Maria Sanner.

Syftet var enligt 22-åringen enbart att skada mammans pojkvän.

– Han säger att det är han som har kört bilen, men han har inte menat att köra på för att döda någon och han har absolut inte menat att han skulle köra på sin mamma överhuvudtaget, det var en ren olyckshändelse, säger Maria Sanner.

Den yngre brodern nekar helt till brott i samband med påkörningen, men medger att han var med i bilen.

– Han förnekar den här gärningen i dess helhet. Han har befunnit sig i bilen, men syftet har varit att hämta kläder. Han har inte varit införstådd med gärningen, säger hans advokat Sina Safashad.

Förnekar hedersmotiv

De första dagarna av rättegången är avsatta för åklagarnas sakframställningar. Det handlar bland annat om mordmisstankarna mot de båda bröderna, men även om misstankar mot andra släktingar om exempelvis olaga hot, uppmaning till självmord och grovt skyddande av brottsling.

Enligt åklagaren Hediye Kurt fanns det ett hedersmotiv bakom brotten. De inblandade är alla romer och motsatte sig kvinnans nya relation.

– Det är hela släkten som är involverad i den här konflikten. I samband med påkörningen, både före, under och efter, sker omfattande telefonkontakter mellan de tilltalade och anhöriga, sade Hediye Kurt när hon inledde rättegången.

Att det skulle ligga hedersmotiv bakom påkörningen förnekar den äldre brodern dock.

– Han tillbakavisar definitivt att orsaken till detta skulle ha med deras relation att göra eller hur mamman valde att leva sitt liv, säger Maria Sanner.

FRÅN FÖRSTASIDAN