Kungen inför operationen: Det känns toppen

Kungen inför operationen: Det känns toppen

Kung Carl XVI Gustaf på besök i Jönköping på torsdagen.

Mikael Fritzon/TT
Fyra dagar innan han ska opereras besöker kung Carl XVI Gustaf Jönköping – det sista stoppet innan Sverigeturnén sätts på paus.

– Det känns toppen, säger kungen själv om hjärtoperationen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den röda mattan sticker ut i ett annars gråmulet och dimmigt Jönköping. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker på torsdagen staden som en del i den jubileumsresa de gör till Sveriges samtliga län i år, med anledning av att kungen firar 50 år på tronen.

Besöket i Jönköping blir dock det sista innan resandet sätts på paus ett par veckor. På måndag ska kungen genomgå en hjärtoperation.

Det handlar om ett planerat ingrepp med titthålsteknik, och sker på inrådan av kungens livmedikus.

Utanför kulturhuset Spira i Jönköping griper kungen tag i bildörren när han ska resa sig, men promenerar sedan piggt ett par steg framför drottningen.

"Spännande"

På en fråga om hur han känner inför ingreppet svarar kungen:

– Det känns toppen! och tillägger sedan:

– Det ska bli hur spännande som helst.

Dagordningen för besöket var fullspäckad, men på regenten märktes inga hälsoproblem. Både kungen och drottningen gick omkring bland de samlade smålänningarna för att hälsa, vinka och ta emot flera teckningar från barn.

I stället drabbades de av en annan typ av problem. När kungaparet på förmiddagen skulle åka bilkortege genom Jönköping kom de knappt längre än 15 meter förrän bilen, märkt med kungens namn och jubileumsemblem, stannade.

Rekommenderas vila

Efter flera fruktlösa försök att starta den med ett extrabatteri som fanns i bagaget fick polisen rycka in – och plocka fram startkablarna. Efter det kunde kungaparets kortege äntligen rulla iväg.

Kungen arbetar som vanligt fram till operationen, och är rekommenderad vila efteråt. Det medför att alla planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Det påverkar bland annat kungens planerade besök i Gävle (den 23 februari) och Härnösand (den 2 mars).

FRÅN FÖRSTASIDAN