Kungahuset billigt i europeisk jämförelse

Kungahuset billigt i europeisk jämförelse

Sverige landar på plats fem av åtta när summorna från de europeiska kungahusen listas av The Guardian. Arkivbild.

Ali Lorestani/TT
Det svenska kungahuset mottar förhållandevis lite pengar i jämförelse med de andra kungahusen i Europa, rapporterar The Guardian.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De senaste siffrorna visar att det svenska kungahuset fick ett anslag på 149,3 miljoner kronor för 2021. Nästan 74 miljoner kronor av dessa går till Hovstatens övergripande kostnader för bland annat resor och personal. Där ingår även privata kostnader för kungaparet på drygt åtta miljoner kronor, kronprinsparet drygt 4,5 miljoner kronor och prinsparet drygt 1 miljon kronor, skriver The Guardian. Det handlar om till exempel kläder för offentlig representation, viss service och vissa transportkostnader

2019 blev prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn av med sina titlar, vilket innebär färre uppdrag och plikter, men också att rätten till apanaget uteblir.

Brittiska kungahuset i topp

Föga förvånande toppar det brittiska kungahuset listan, som i fjol mottog mellan motsvarande 1,1 och 1,6 miljarder kronor. Osäkerheten beror på en lagändring som drottning Elizabeth II fick regeringen att genomföra och som begränsar den offentliga insynen.

Nederländernas kungahus, tvåa på listan, är ett av de kungahus som betalar skatt på pengarna från staten. I år kommer kung Willem-Alexander och hans familj att ta emot 573 miljoner kronor.

Norge trea

Det norska kungahuset fick 311 miljoner kronor förra året, men det är enligt The Guardian oklart hur dessa pengar fördelas. Enligt en rapport från 2015 får kungen, drottningen och kronprinsparet medel för att täcka bland annat förvaltning, drift, underhåll, privata utgifter och officiell klädsel.

Furstendömet Luxemburg kvalar in på fjärdeplatsen där storhertigen Henri och hans familj kommer att ta emot 219 miljoner kronor under 2023. Danmarks kungahus får varje år nästan 182 miljoner kronor och det senaste beloppet för Belgiens kungahus är 142 miljoner kronor.

Kung Felipe VI av Spanien med familj kommer att ta emot runt 96 miljoner kronor i år.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur pengarna fördelades inom det svenska kungahuset.

FRÅN FÖRSTASIDAN