Kräver fängelse efter "hänsynslös" felskjutning

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Arkivbild.Stina Stjernkvist/TT
En konflikt mellan den "kurdiska räven" och mc-gänget Bandidos tros ha lett till flera våldsdåd i Stockholm under början av förra året. Vid två tillfällen dödades personer som inte hade något med saken att göra.
Åklagaren yrkar nu att en tonårspojke döms till 14 års fängelse för ett av morden och ytterligare mordplaner.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sent på fredagskvällen den 4 mars 2022 skjuts en man i 30-årsåldern ihjäl när han ska parkera om sin bil utanför en restaurang i ett industriområde i Haninge. Bilen beskjuts med minst 20 skott och mannen träffas av åtminstone hälften av dem där han sitter på förarplatsen.

Skotten går bland annat in i nacken och ryggen och mannen dör på platsen.

Offret hade kommit till Sverige från Syrien 2015. Åklagare Anna Hankkio beskriver honom i sitt slutanförande om mordet i Södertörns tingsrätt på tisdagen som en "hårt arbetande person som ville göra rätt för sig", ostraffad och utan kopplingar till gängkriminalitet.

– Tvärtom föreföll han ha ett ordnat liv med familj och vänner som älskade honom, säger hon.

En 19-årig man står åtalad för att tillsammans med minst en okänd person ha dödat mannen. Skotten tros ha avlossats från en bil och en tredje okänd person ska ha agerat chaufför.

"Uppenbar felskjutning"

Enligt åklagaren är det uppenbart att det var en så kallad felskjutning och att offret inte var den som mördarna trodde. Bilen stod parkerad utanför Bandidos lokal i Haninge och enligt Hankkio var man ute efter personer därifrån.

Annons

– Det är en person helt utan koppling till konflikten som mördas på ett fullkomligt hänsynslöst sätt.

Bakgrunden uppges vara en konflikt mellan å ena sidan Bandidos och å andra sidan kriminella nätverk i Jordbro och Bro samt den efterlyste man som kallas den "kurdiska räven", som leder det kriminella nätverket Foxtrot. Konflikten tros ha blossat upp efter ett beslag av ett narkotikaparti.

Mordet den 4 mars var varken det första eller det sista dådet i konflikten. En vecka tidigare inträffade ett mordförsök på samma plats och drygt två veckor efter mordet försökte man enligt åklagaren utföra mord vid ytterligare två tillfällen på samma plats.

19-åringen misstänkts även för delaktighet i de planerna. Det gör även tre andra män som är åtalade i målet. Mordplanerna avbröts i det första fallet på grund av polisens närvaro och i det senare fallet efter ett direkt ingripande från polisen.

Även dödsskjutningen på ett gym i Stockholm den 28 mars, då en man som försökte stoppa mördaren dödades, kan knytas till samma konflikt. Också där var den egentliga måltavlan en man från Bandidos, säger åklagare Anna Hankkio.

Annons

Inte ungdomsvård

En 17-åring har tidigare dömts i tingsrätten för gymmordet till sluten ungdomsvård. Den tonåring som misstänks för mordet i Haninge bör dock inte få sluten ungdomsvård, trots att han bara var 17 år då, säger Hankkio.

– Det här är den allvarligaste typen av brottslighet vi har i vår land och leder inte detta till det maximala straffet för ungdomar, det vill säga 14 års fängelse, så är det svårt att se vad som skulle kunna göra det, säger hon.

För den ena av mordplanerna är även den "kurdiska räven" häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Bevisen mot honom består i huvudsak av chattar som enligt åklagaren visar hur han instruerar andra att mörda personer i Bandidos.

Bevisning från olika telefoner utgör även en stor del av bevisen mot de andra i åtalet, däribland 19-åringen. Han kan också bindas till mordet genom dna på bland annat handskar och hylsor. Mannen har erkänt att han befattat sig med mordvapnen, dock inte vid mordtillfället.

Annons