Kraftigt förlängd utbildning för ordningsvakter

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Utbildningen ger möjlighet till att använda ordningsvakter på ett mer flexibelt sätt. Arkivbild.
Regeringen förlänger utbildningen för ordningsvakter från minst 60 till minst 160 timmar. Detta för att kunna använda dem på ett mer flexibelt sätt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det här är en efterlängtad reform som ger förutsättningar för en mer flexibel och utökad användning av ordningsvakter, något som efterfrågats av både kommuner och regioner, skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

"Samtidigt innebär det att ökade krav ställ på ordningsvakter att kunna utföra ingripanden på ett korrekt sätt", fortsätter han.

Den förlängda utbildningen möjliggör användningen av ordningsvakter på fler platser och inom större områden än idag, påpekar regeringen.

Beslutet ingår i ett förslag riksdagen sade ja till i början av juni. Lagen ger ordningsvakter utökade befogenheter, till exempel att få transportera vissa omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Ordningsvakter ska även användas för att medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt bidra till trygghet.

De nya reglerna gäller från den 1 januari 2024, men förändringen har diskuterats under flera år.

Annons