krimfall

50-åring frias från våldtäkt mot 10-åring – domare oense om ordet ”snippa”

50-åring frias från våldtäkt mot 10-åring – domare oense om ordet ”snippa”

Foto: TT, INSTAGRAM
I tingsrätten fälldes den 50-årige mannen för att ha våldtagit en 10-årig flicka, men i hovrätten friades han. Orsaken var oklarheter om hur ordet ”snippa” skulle tolkas.
Nu rasar människor på sociala medier – efter att domen uppmärksammats.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rånare stjäl guld för miljoner på bara 70 sekunder
0:31

Efter reklamen: Rånare stjäl guld för miljoner på bara 70 sekunder

(0:31)

Slå på ljud

Även hovrätten för västra Sverige ansåg det bevisat att mannen hade tagit på och i hennes kön, vilket Aftonbladets Oisin Cantwell var först att rapportera om. Men eftersom flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt in mannens fingrar trängt in där, går det ”inte att styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.

Bakom domslutet står fyra av hovrättens fem domare. Fyra manliga domare – mot en kvinnlig. Enligt Aftonbladet är snittåldern på de manliga domarna 66,2 – medan kvinnan är 30-årsåldern.

”Borde förstått det ordet”

Domstolen skriver att den i brist på besked om vad flickan menat med uttrycket konsulterat Svensk ordbok som beskriver snippa som ”kvinnans yttre könsorgan”.

Agneta Carlquist, flickans målsägandebiträde vid processen i tingsrätten, säger till SVT att hon aldrig varit med om någonting liknande.

– Hovrätten borde kunna förstå det ordet. Hon har varit noga och visat vad hon har menat. Det får allvarliga följder när barnet inte får förklara sig. Det finns domar sedan tidigare där ordet snippa används och godtagits, säger hon.

Skapat ilska på sociala medier

Fallet har väckt starka reaktioner och på sociala medier delas inlägg under hashtagen #jagvetvadensnippaär. Ett inlägg som spridits har fått över 140 000-gillamarkeringar, delningar och tusentals kommentarer.

Hovrättslagmannen Åke Thimfors, en av de fem som dömde, anser att det material som presenterats av åklagaren inte var tillräckligt för en fällande dom.

– I materialet var det oklart vad som menades med ordet snippa och hon fick inte någon tydlig följdfråga om vad hon menade eller vad hon skulle beskriva. Vi fick alltså bara de här orden och då blir det viktigt hur det tolkas, säger han till SVT.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN