Expert tror på ungerskt ja till Natomedlemskap

Expert tror på ungerskt ja till Natomedlemskap

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Ungerns premiärminister talar om invändningar mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.
Men inget i uttalandet motsäger att Ungern kommer att godkänna ländernas ansökningar, enligt en expert.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Att det finns en oenighet i Viktor Orbáns eget parti föranleder inte mig att tro att beslutet inte kommer att fattas, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán gör i en radiointervju på fredagen gällande att han har uppmanat Fidesz-partiets parlamentariker att ge grönt ljus för Sverige och Finland – men säger samtidigt att det finns en del invändningar och att ledamöterna inte är särskilt entusiastiska.

– Det är inte orimligt att tänka sig att han vill signalera två saker samtidigt, vilket vi känner igen från Viktor Orbáns sätt att kommunicera, säger von Sydow.

Utnyttja situationen

Orbán framhåller att Sverige och Finland regelbundet kritiserar Ungerns bristande demokrati och rättsstat. Den retoriken – att man blivit orättfärdigt anklagad – går i huvudsak att förstå utifrån ett inrikespolitisk perspektiv, säger von Sydow.

– Man kan uppenbarligen utnyttja situationen, eftersom det ungerska beslutet behövs. Då använder man det för att trycka på i andra frågor, framför allt inom ramen för EU-samarbetet.

TT: Måste Sverige och Finland tona ner sin kritik mot Ungern?

– Jag ser inte det.

Dragit ut på tiden

Det är bara Ungern och Turkiet bland Natos medlemsländer som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands ansökan. Ungern har till skillnad mot Turkiet inte uttryckt något motstånd mot den svensk-finska ansökan.

Däremot har behandlingen i det ungerska parlamentet dragit ut på tiden. I tisdags kom dock beskedet att Ungerns parlament är redo att påbörja ratificeringen.

TT: Kan det bli tufft att få Ungerns godkännande?

– Det kan man inte se utifrån det här uttalandet, utan det är troligen så att man tids nog kommer att godkänna Sverige.

– Men det är inte omöjligt att man försöker vinna fördelar på ungefär samma sätt som Turkiet gör.

FRÅN FÖRSTASIDAN