Erdogan om koranbränningen: Oacceptabelt

Erdogan om koranbränningen: Oacceptabelt

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Nedim Enginsoy/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer i ett tv-sänt tal onsdagens koranbränning i Stockholm som en "förrädisk attack" på Koranen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det här har inget med yttrandefrihet eller humanitära värderingar att göra. Det här är ett islamofobiskt hatbrott och är förstås oacceptabelt, säger han och tillägger att sådana attacker "inte kan tolereras", enligt den turkiska tv-kanalen TRT World.

Erdogan pekar på tajmingen, att koranbränningen genomfördes utanför en moské i Stockholm under högtiden id al-adhas första dag, som särskilt upprörande.

Turkiet och Ungern är de enda medlemsländer som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Från turkiskt håll har det upprepade gånger riktats kritik mot Sverige. Dels för att koranbränningar fått genomföras med yttrandefriheten som motivering, men även att demonstrationer där PKK-flaggor förekommit får hållas.

Erdogan har beskrivit det som att kurdiska "terrorister" går på Sveriges gator, vilket han verkade återkomma till under talets gång.

– Det går inte att vinna Turkiets vänskap genom att öppna upp gator och torg för terrorister, säger Erdogan under talet enligt regeringens pressavdelning på Twitter.

FRÅN FÖRSTASIDAN