Dom: Fritt fram för bidrag till svarthyror

Dom: Fritt fram för bidrag till svarthyror

Att hyra sin bostad utan kontrakt är numera inget hinder för att få bidrag. Arkivbild.

Fredrik Persson/TT
Socialtjänsten får inte neka bidrag till hyresgäster på basis av att de bor svart – det vill säga utan godkänt andrahandskontrakt. Det slår en ny vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Personer som får sin hyra betald av socialtjänsten har rätt att behålla sitt bidrag även om de hyr sin bostad utan godkänt andrahandskontrakt, rapporterar Hem & Hyra.

Ärendet har prövats i flera instanser, som hittills alla dömt till hyresgästernas fördel. Domen från Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande för liknande ärenden.

”Varken i socialtjänstlagen eller i dess förarbeten anges att rätten till bistånd för kostnader för boende ska vara beroende av att det hyresrättsliga regelverket har följts”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sin dom.

Hittills har kommuner haft olika rutiner för att hantera bidrag riktade mot personer som hyr sin bostad svart.

"Vi har fått ett tydliggörande, det är ju positivt i sig. Det är alltid otillfredsställande när rättsläget är oklart. Nu får kommunerna svar på hur de ska hantera detta", säger förbundsjurist Ylva Lindblom i en skriftlig kommentar till Hem & Hyra.

Branschorganisationen Sveriges allmännytta är kritisk till Högsta förvaltningsdomstolens dom.

– Det är stötande att skattemedel hamnar i fickorna hos personer som förstör den vita marknaden och i värsta fall också hos kriminella, säger Åsa Schelin, organisationens expert på boendefrågor, till tidningen.

FRÅN FÖRSTASIDAN