brott

Bröderna körde ihjäl sin mamma – ena får livstid och den andra frias

Bröderna körde ihjäl sin mamma – ena får livstid och den andra frias.

FOTO: Adam Ihse/TT
De körde ihjäl sin mamma och skadade hennes nya pojkvän svårt.
Nu frias den yngre av bröderna.
Den äldre döms till livstids fängelse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rikspolischefen: ”30 000 individer med i skjutvapenvåldet”
0:45

Efter reklamen: Rikspolischefen: ”30 000 individer med i skjutvapenvåldet”

(0:45)

Slå på ljud

Den äldre, 22-årige, brodern var den som körde bilen och han döms nu för mord och försök till mord till livstids fängelse. Den yngre, 17-årige, brodern som fanns med i bilen frias.

Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i ett pressmeddelande.

Körde på mamman och hennes pojkvän

Det var en lördagseftermiddag i juli förra året som bröderna, enligt åtalet, i hög fart körde upp på en gångbana och körde på sin mamma och hennes pojkvän i Lundby i Göteborg.

Kvinnan kastades upp i luften och landade cirka 40 meter bort. Hon fördes till sjukhus men avled senare av sina skador. Mannen blev svårt skadad men överlevde.

Gångbanan i Lundby där mamman och pojkvännen blev påkörda.

Gångbanan i Lundby där mamman och pojkvännen blev påkörda.

FOTO: Adam Ihse/TT

Kammaråklagare Hediye Kurt hade yrkat på livstids fängelse för den äldre brodern och 14 års fängelse för den yngre. Alla inblandade är romer, och Kurt anser att ett hedersmotiv ligger bakom bilattacken.

Tingsrätten tveksamma till åklagarens bevisning

Tingsrätten instämmer i att det finns mönster och värderingar i den romska kultur som är aktuell i målet som också förekommer i så kallade hederskulturer, men anser inte att åklagaren lyckats visa att mord är ett sätt att bevara eller återupprätta heder.

Den äldre brodern, som körde bilen, har medgett grov misshandel och vållande till annans död men förnekar att det skulle ha funnits uppsåt att döda. Den yngre brodern som också befann sig i bilen förnekar helt brott.

FOTO: Adam Ihse/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN