Ännu fler stridspiloter vill ta tjänstledigt

Ännu fler stridspiloter vill ta tjänstledigt

Ytterligare ett 40-tal stridspiloter kan komma att ansöka om tjänstledighet till hösten, enligt Försvarspiloternas intresseorganisation. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
I höstas tog ett 30-tal av Försvarsmaktens över 100 stridspiloter tjänstledigt för studier på grund av missnöje med arbets- och pensionsvillkor.
Till hösten kan ytterligare ett 40-tal stridspiloter komma att ansöka om tjänstledighet, enligt Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI), rapporterar Dagens Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förra veckan skickade FPI – som ingår i Officersförbundet – ett brev till försvarsminister Pål Jonson (M) med anledning av personalsituationen.

”Läget inför hösten är sämre än 2022. Det finns nu över 40 stycken som aviserat att de tänker studera i höst. Kombinerat med detta är det fortfarande cirka åtta stycken som fortfarande studerar på hel- eller deltid. Vi står alltså inför en ökande trend”, skriver Per-Martin Sternevi, ordförande i FPI.

Han säger till Dagens Nyheter att Försvarsmaktens hantering av frågan lett till en ”fruktansvärd förtroendekris” och att missnöjet spridit sig till piloterna inom helikopter- och transportflyget.

– Nu är det inte bara stridsflygpiloter som söker studieledigt, utan transport- och helikopterpiloter också. Utöver lönekartläggningen visar Försvarsmakten inget större intresse för att hantera krisen. Man prioriterar inte det här, säger Per-Martin Sternevi till DN.

Försvarsminister Pål Jonson skriver till tidningen att regeringen följer frågan "noga" och att han utgår från att "Försvarsmakten redovisar om eventuella begränsningar som påverkar den operativa förmågan skulle uppstå med anledning av situationen”.

FRÅN FÖRSTASIDAN