TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Den utdöda pungvargen kan göra comeback

14 feb, 2023 
Forskare hoppas kunna återuppliva pungvargen. Arkivbild.
Pungvargen, eller den tasmanska tigern som den också kallades, har varit utdöd i snart 100 år.

Men nu tror australiska och amerikanska forskare att den kan återskapas inom tio år.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ingen har sett pungvargen i de tasmanska skogarna på länge. Det sista kända exemplaret dog på zoo 1936, men med hjälp av den Fettsvansade pungmusen hoppas forskare nu kunna väcka liv i arten igen, kanske så snart som inom tio års tid, skriver ABC News Hobart.

Forskarna vid universitetet i Melbourne har gått samman med det amerikanska företaget Colossal som specialiserar sig på att försöka återuppliva utdöda djur som dronten, mammut och nu pungvargen (thylacine).

Kändisstöd

Företaget grundades av Harvardprofessorn George Church och Ben Lamm i september 2021 och värderas idag enligt Bloomberg till över en miljard dollar. Bland investerarna i bolaget finns bland andra skådespelarna Chris och Liam Hemsworth.

Forskarna, som jobbat med att komma på en lösning för att återuppliva arten, tror att den lilla oansenliga pungmusen skulle kunna användas som en surrogat för pungvargen och att det inom en snar framtid ska kunna finnas tasmanska vilda tigrar igen och på så sätt återskapa ekosystemet som det var tänkt från början.

Annons

Pungvargen var ett köttätande pungdjur som varken var släkt med vargar eller tigrar mer än att storleken påminde om en vargs.

För att kunna återskapa djuret planerar forskarna att använda dna från pungvargsfoster som förvarats i alkohol och därefter ta hjälp av det mest närbesläktade djuret – i det här fallet pungmusen– för att återuppliva arten.

Dna från pungvargen ska jämföras med dna från pungmusen för att få en förståelse för de genetiska skillnaderna. Därefter går forskarna in i cellerna och redigerar de båda djurens dna för att sedan tillverka en pungvargscell av en pungmuscell. Med hjälp av IVF kommer sedan cellen att bli starten på en hel levande organism, enligt förhoppningarna.

Stora som riskorn

Pungvargsungar är de inte större än riskorn vid en eventuell födsel, vilket gör att den lilla pungmusen tros klara av att vara en fungerande surrogatmamma för ett pungvargsfoster.

Om projektet lyckas hoppas man att det också i framtiden ska kunna hjälpa utrotningshotande pungdjur som koalan från att dö ut.

Många tror dock att den tasmanska tigern fortfarande finns livs levande i vildmarken i Tasmanien och det publiceras då och då "bevis" och bilder från medlemmar i organisationen "Thylacine Awareness Group Tasmania", som regelbundet går på vandringar i skogarna för att hitta bevis på att arten fortfarande finns därute, någonstans.

Annons