35-åring döms för dödshot mot Annie Lööf

35-åring döms för dödshot mot Annie Lööf

Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf. Arkivbild.

Tim Aro/TT
Instagramkommentaren på Annie Lööfs konto var ett tydligt dödshot, anser Växjö tingsrätt. Nu döms en 35-årig man till 100 dagsböter för olaga hot.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I ett inlägg på hennes Instagramkonto i augusti förra året skrev han en kommentar som tydligt var ett hot mot den dåvarande Centerledarens liv.

"Kommentaren har en sådan ordalydelse att den inte kan uppfattas på annat sätt än som ett dödshot riktat mot Annie Lööf", skriver Växjö tingsrätt. Syftet var att framkalla allvarlig fruktan hos Lööf, enligt domstolen.

Mannen erkänner att det var han som skrev kommentaren, men hävdar att han råkade skriva fel. I stället för "sitt liv" råkade det bli "ditt liv", har han hävdat. Avsikten var att på ett skämtsamt sätt uttrycka att han tyckte att den dåvarande Centerledaren var så pinsam att han ville dö.

Men domstolen tror inte på att det var en felskrivning, eftersom mannen i andra kommentarer på sociala medier inte gjort några felskrivningar.

Annie Lööf har i förhör berättat att hon tog emot meddelandet och också uppfattade det som ett hot. Hon har inte fört någon skadeståndstalan och därför utdöms heller inget skadestånd.

Annie Lööf utsattes under sin tid som partiledare för flera hot – mest uppmärksammat var hotet mot henne under Almedalsveckan 2022. Mannen som dömdes för mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, dömdes även för förberedelse till terrorbrott genom mordplanerna på Annie Lööf.

FRÅN FÖRSTASIDAN