Hårda sparken mot plånboken – nu höjs boräntorna ännu mer

Hårda sparken mot plånboken – nu höjs boräntorna ännu mer

Foto: TT
Svenska folkets plånböcker ser ut att få ännu en smäll.
Stefan Ingves chockhöjde styrräntan – och nu ser boräntorna ut att höjas än mer.
– Det kommer att vara stora, stora höjningar i oktober, säger sparekonomen Frida Bratt, till Aftonbladet.
Lyxfällan-Magnus – därför älskar han Lyxfällan
0:37

Efter reklamen: Lyxfällan-Magnus – därför älskar han Lyxfällan

(0:37)

Slå på ljud

Stefan Ingves, 69, chockade Sverige när han höjde riksbankens styrränta med hundra punkter – till 1,75 procent. Nu följer bankernas boräntor efter. Men ännu är vi inte klara med höjningarna varnar experter.

Storbanker som Swedbank har redan höjt ovanligt mycket. Från 3,59 till 4,34 procent. En höjning som får sparekonomen Frida Bratt att höja på ögonbrynen, rapporterar Aftonbladet.

– Det hör till ovanligheten att en bank höjer med 75 eller 100 punkter i ett svep, de brukar göra det stegvis. Men vi kommer att se stora, stora höjningar i oktober, säger Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet, till tidningen.

”Man tjänar därför mer än någonsin …”

Frida Bratt poängterar att de svenska bankerna har olika strategier när det kommer till höjningar av bolåneräntan. Vissa följer Stefan Ingves, andra försöker vara mer konkurrenskraftiga. Så det gäller att ha koll på och jämföra.

– Man tjänar därför mer än någonsin på att jämföra bolåneräntor. Det finns jättemycket pengar att spara. Speciellt eftersom svenskarna har rätt stora lån. Då gör 30, 40 punkters lägre ränta jättemycket, fortsätter experten till Aftonbladet.

Men Frida Bratt konstaterar att vintern kommer bli svår för de flesta svenskar. För även om hushållen klarar en höjning på bolånen – så försvinner pengarna på annat i vinter, som till el, drivmedel och mat – som också nått rekordtoppar.

– Högre boräntor fixar vi, det har banken kollat. Men i de kalkylerna är det inte inlagt att vi har en energikris. För vissa hushåll kommer det att bli väldigt svårt. Många kommer att ta sig igenom det men inte med bibehållen konsumtion. Det är det som blir lidande, man kommer inte kunna leva så som man har gjort de senaste åren.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN