Hon fick skägg som 11-åring – slår tillbaka efter hatet: ”Känner mig fri”

Hon fick skägg som 11-åring – slår tillbaka efter hatet: ”Känner mig fri”

FOTO: SWNS/Privat
Redan som 11-åring tampades hon med sin ansiktsbehåring.
Då utstod hon elaka kommentarer – idag låter hon det växa.
– Jag känner mig fri, säger Morgan till Daily Star.
Pappan rakar av sig skägget – 1-åriga dottern förskräckt
0:33

Efter reklamen: Pappan rakar av sig skägget – 1-åriga dottern förskräckt

(0:33)

Slå på ljud

Morgan Coleman, 26, har tampats med sitt skägg sedan skoltiden. Under tonåren gjorde hon desperata försök att dölja sina håriga kinder och haka och gjorde allt för att bli av med hårväxten. Men nu, 26 år gammal, har Morgan bestämt sig för att sluta skämmas. Sedan fyra månader tillbaka låter hon sitt skägg växa fritt.

"Jag kämpade varje dag i 15 år"

26-åringens tillstånd är känt under namnet hirsutism och innebär ökad kroppsbehåring med grova och mörka hårstrån, främst runt mun och bröstvårtor. Åkomman är relativt ovanlig och att se en kvinna med skägg är sällsynt. Morgan utsattes för mobbing under sin skoltid och många var väldigt elaka och kommenterade hennes utseende. Men nu har hon slutat bry sig.

Morgan Colemans skägg.

Det var under en sjukhusvistelse när Morgan inte kunde raka sig som hon bestämde sig för att sluta helt och hållet. Det var fyra månader sen.

FOTO: SWNS/Privat

– Det är dags att jag omfamnar mitt naturliga ansikte och förvånande nog är folk inte så dömande som man kunde tro, berättar Morgan för tidningen Daily Star.

Den grova mobbingen hon utstått under sin uppväxt har gjort att hennes självkänsla fått sig en törn, men efter fyra månader med sitt orangea skägg börjar den bli bättre.

– Jag har inte speciellt fina minnen från skolåren. Jag brukade få många vidriga kommentarer från hemska människor som sa att jag var ful, att jag var ett freak, en man. Att jag var transsexuell. Jag är verkligen till freds med det nu. Det är svårt att förklara, men jag känner mig fri. Jag vaknar och det är det sista jag tänker på, det är underbart, säger hon till Daily Star.

Laser hjälpte inte

Morgan, som bor i Melbourne, Australien, har testat permanent hårborttagning med laser, men det hjälpte henne inte. Skägget växte bara fortare och blev tjockare med tiden. 2019 sökte hon läkarvård för mensrelaterade problem, men inte förrän två år senare diagnostiserades 26-åringen med hirsutism och hormonrubbningen PCOS. Morgan hade tidigare sökt sig till vården för sin kroppsbehåring, men mötts av motstånd.

– De sa till mig flertalet gånger att "vissa människor har bara mer hår än andra", förklarar hon för Daily Star.

Idag är hon glad att hon äntligen fått en diagnos. En förklaring till varför hon är lite annorlunda.

– Vi är alla unika. Det är inget fel med att se annorlunda ut. Jag bestämde mig för att prioritera min fysiska och mentala hälsa och för mig är en del av det att acceptera sånt jag inte kan förändra, säger hon.

Sedan Morgan lade rakbladen på hyllan för fyra månader sen har hon inte ångrat sig och hon älskar sitt skägg och sin nya självkänsla.

FOTO: SWNS/Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN