I flera europeiska länder förbjuds nu chefer att mejla sina anställda på kvällar och helger, rapporterar Svenska Dagbladet. Förbudet har införts i Frankrike och Belgien. I Portugal kan cheferna få böter på 100 000 kronor om det plingar i de anställdas mobiltelefoner på kvällen.
Så nu är det slut på jobbmejl på kvällar och helger när det är dags för myskväll hemma, eller att kollegan behöver gå undan under AW:n för att ta ett ”samtal”.
Pandemin har suddat ut gränserna
I och med pandemin – och hemmaarbetet – har gränserna för arbetsliv och privatliv allt mer suddats ut. Något både politiker och debattörer runt omkring i Europa har lagt märke till. Allt fler är uppkopplade dygnets alla timmar.

I Belgien har offentligt anställda från och med den 1 februari rätt att göra sig onåbar efter arbetstid. Arbetsgivaren får inte längre ringa, eller skicka mejla till dem – om det inte är en krissituation. De anställda får inte heller missgynnas om de inte svarar, eller inte läser mejl när de är lediga.
– Datorn står alltid påslagen, man fortsätter att läsa e-postmeddelanden på sin smartphone… För att bättre skydda människor mot detta ger vi dem nu laglig rätt att koppla ifrån sig, säger Belgiens civilminister Petra De Sutter.

I flera europeiska förbjuds nu chefer att mejla sina anställda efter arbetstid.
Foto: BENGT O NORDIN BONGer dem laglig rätt att stänga av mobilen
De Sutter är utöver minister, även läkare – och i samband med att lagen presenterades meddelade civilministern att hon vill bekämpa utbrändhet bland de statsanställda.

– Datorn står alltid påslagen, man fortsätter att läsa e-postmeddelanden på sin smartphone … För att bättre skydda människor mot detta ger vi dem nu laglig rätt att koppla ifrån sig, säger Petra De Sutter.
– Den centrala andemeningen i lagen ska vara: den anställdes familj, vila och semester måste respekteras, fortsatte ministern enligt Svenska dagbladet.
Frankrike införde lag redan 2017
Förra året införde Portugal en liknande lag. Men i Portugal tillkommer det även böter för arbetsgivaren som kan gå upp till 100 000 kronor för ett meddelande, eller mejl efter arbetstid. I Frankrike infördes en sådan lag redan 2017. Men lagen kan brytas vid exeptionella situationer. Även i Bryssel och i EU-parlamentet har en liknande lag diskuterats – och EU-kommissionen skissar också på ett lagförslag.
LÄS OCKSÅ: Professorns vädjan: Låt bli att PCR-testa dig – WHO varnar
LÄS OCKSÅ: Smittan sprids bland politikerna – Magdalena Andersson har covid
Foto: TT