Här får chefer inte mejla anställda efter arbetstid: ”Skydda människor”

Kan böta upp till 100 000 kronor – för ett sent mejl.

Plingar det i mobilen sent på kvällen för dig?
Nu tvingas chefer att sluta ringa eller mejla sina anställda sent på kvällarna – efter att flera europeiska länder infört nya lagar.
I Portugal kan ett kvällsmejl kosta chefen upp till 100 000 kronor.
0:27

Efter reklamen: Stor katastrof när servitrisen tappar ner matbrickan i soptunnan

(0:27)

I flera europeiska länder förbjuds nu chefer att mejla sina anställda på kvällar och helger, rapporterar Svenska Dagbladet. Förbudet har införts i Frankrike och Belgien. I Portugal kan cheferna få böter på 100 000 kronor om det plingar i de anställdas mobiltelefoner på kvällen.

Så nu är det slut på jobbmejl på kvällar och helger när det är dags för myskväll hemma, eller att kollegan behöver gå undan under AW:n för att ta ett ”samtal”.

Pandemin har suddat ut gränserna

I och med pandemin – och hemmaarbetet – har gränserna för arbetsliv och privatliv allt mer suddats ut. Något både politiker och debattörer runt omkring i Europa har lagt märke till. Allt fler är uppkopplade dygnets alla timmar.

Ilskan efter avslöjandet om populära skolan – mäter flickornas kjolar

I Belgien har offentligt anställda från och med den 1 februari rätt att göra sig onåbar efter arbetstid. Arbetsgivaren får inte längre ringa, eller skicka mejla till dem – om det inte är en krissituation. De anställda får inte heller missgynnas om de inte svarar, eller inte läser mejl när de är lediga.

– Datorn står alltid påslagen, man fortsätter att läsa e-postmeddelanden på sin smartphone… För att bättre skydda människor mot detta ger vi dem nu laglig rätt att koppla ifrån sig, säger Belgiens civilminister Petra De Sutter.

I flera europeiska förbjuds nu chefer att mejla sina anställda efter arbetstid.

Foto: BENGT O NORDIN BON

Ger dem laglig rätt att stänga av mobilen

De Sutter är utöver minister, även läkare – och i samband med att lagen presenterades meddelade civilministern att hon vill bekämpa utbrändhet bland de statsanställda.

Tittarnas reaktioner efter inslaget med barnsjuksköterskan i TV4

– Datorn står alltid påslagen, man fortsätter att läsa e-postmeddelanden på sin smartphone … För att bättre skydda människor mot detta ger vi dem nu laglig rätt att koppla ifrån sig, säger Petra De Sutter.

– Den centrala andemeningen i lagen ska vara: den anställdes familj, vila och semester måste respekteras, fortsatte ministern enligt Svenska dagbladet.

Frankrike införde lag redan 2017

Förra året införde Portugal en liknande lag. Men i Portugal tillkommer det även böter för arbetsgivaren som kan gå upp till 100 000 kronor för ett meddelande, eller mejl efter arbetstid. I Frankrike infördes en sådan lag redan 2017. Men lagen kan brytas vid exeptionella situationer. Även i Bryssel och i EU-parlamentet har en liknande lag diskuterats – och EU-kommissionen skissar också på ett lagförslag.

LÄS OCKSÅ: Professorns vädjan: Låt bli att PCR-testa dig – WHO varnar

LÄS OCKSÅ: Smittan sprids bland politikerna – Magdalena Andersson har covid

Foto: TT

SENASTE NYTT!