greta thunberg

Greta Thunberg fräser ifrån – efter den infekterade situationen

Foto: Marc Vorwerk/SULUPRESS.DE

Greta Thunberg fräser ifrån – efter den infekterade situationen

Greta Thunberg, 19, ger sig in i den infekterade debatten.
– Det är en väldigt dålig idé … säger hon i en intervju med det tyska TV-bolaget ARD
Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten
0:29

Efter reklamen: Här rockar Greta Thunberg loss under Climate Live konserten

(0:29)

Slå på ljud

Den världskända klimataktivisten Greta Thunberg, 19, har gett sig in i en infekterad politisk fråga i Tyskland. För i och med Putins eskalerade invasion av Ukraina – och västvärldens svar med sanktioner mot Ryssland – har Tysklands gas- och energitillgång varit i spillror.

I månadsskiftet började dessutom gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland läcka i Östersjön. Ett misstänkt sabotage tros ligga bakom.

Europa lider av el- och energibrist och kontinenten går mot en kall vinter.

Putins Ryssland håller ett järngrepp om Tyskland

I Tyskland har debatten om situationen varit het. För när kärnkraftkatastrofen i Fukushima inträffade 201, bestämde sig Tyskland för att stänga ner sin egen kärnkraft. Ett beslut som i backspegeln fått väldigt mycket kritik, eftersom det gjorde att landet blev än mer beroende av Putins Ryssland.

Trots att kriget rasar i Ukraina – och energisituationen är diger – så fortsätter Tyskland än i dag att fasa ut sin kärnkraft. Istället köper man naturgas från gulfländer och börjar gräva upp sin egen kol

Greta Thunberg fräser till: ”Dålig idé”

Nu har svenske svenska miljöaktivisten Greta Thunberg gett sig in i debatten. I en intervju med det tyska TV-bolaget ARD säger hon sin mening:

– Det är en väldigt dålig idé att fokusera på kol när kärnkraft redan finns, säger Thunberg i en intervju med det tyska TV-bolaget ARD.

Tyskland ekonomiminister Robert Habeck, från det tyska Miljöpartiet, har föreslagit att två av kärnkraftverken ska kunna hållas igång till april nästa år, men är emot att de ska vara igång längre av säkerhetsskäl. Samtidigt har Habeck godkänt återöppningen av flera kol- och oljekraftverk för att säkra energiförsörjningen i landet.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN