livet med barn

Gravida mammans förkylning skulle förlama bebisen – trotsade alla odds

Courtney och Minnie-Mae.

FOTO: SWNS
Courtney Farnell, 23, blev förkyld under tiden hon var gravid med dottern Minnie-Mae.
Läkarnas prognos var att dottern aldrig skulle kunna röra en muskel.
Idag är dottern tre år och har övervunnit oddsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Josy födde sin son helt själv i havet
0:32

Efter reklamen: Josy födde sin son helt själv i havet

(0:32)

Slå på ljud

När Courtney Farnell, 23, från Leeds var gravid i åttonde veckan fick hon en cytomegalovirusinfektion (CMV). Läkarnas råd var att Courtney skulle göra abort eftersom chansen var väldigt stor att barnet skulle födas med svåra hjärnskador.

– De sa att hon skulle vara blind, döv och hon skulle aldrig kunna gå eller prata, berättar Courtney för The Sun.

Trots läkarnas varning bestämde sig den unga mamman för att behålla barnet i magen. Den 3 september 2019 föddes lilla Minnie-Mae. Hon föddes för tidigt och vägde ynka ett kilo.

Nio timmar efter förlossningen kunde alla livsuppehållande maskiner kopplas bort – mot alla odds kunde dottern andas på egen hand.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Dottern trotsade oddsen

Cytomegalovirusinfektioner är vanliga, men kan få förödande effekter för en gravid kvinna och bebisen i magen. Hos både vuxna och barn ger viruset förkylningsliknande symtom.

Får en gravid kvinna viruset under det tidiga stadiet av graviditeten kan det innebära att barnet inte överlever. Varje år föds 2-3 barn med sjukdomen och det är den vanligaste orsaken till funktionsvariationer hos barn, främst dövhet.

Minnie-Mae är idag tre år gammal och lider av anemi, stelhet, muskelsvaghet, epilepsi och allvarliga hjärnskador. Trots det är Courtney glad att hon inte gjorde abort.

Minnie-Mae.

Varje år föds 2-3 barn med CMV och det är den främsta orsaken till funktionsvariationer hos nyfödda.

FOTO: Courtney Farnell/SWNS

Läkarna sa att hon aldrig skulle kunna röra sig på egen hand, men nu kan dottern göra det mesta som ett barn kan. Hon kan stå, gå, röra armarna och le.

”Ingen varnade mig någonsin om det”

Trots de goda nyheterna vill den unga mamman nu varna andra blivande mammor. Hon uppmanar alla att vara försiktiga under graviditeten. Hon känner en besvikelse över att ingen varnat henne för viruset.

Minnie-Mae.

lider av anemi, stelhet, muskelsvaghet, epilepsi och allvarliga hjärnskador, men har trotsat läkarnas odds.

FOTO: Courtney Farnell/SWNS

– Om man får CMV tidigt i graviditeten kan de få ett hemskt utfall. Man kan få viruset genom att byta blöjor och nappflaskor, vilket jag gjorde i mitt yrke som vårdare av både barn och vuxna, säger hon fortsätter:

– Man märker det inte ens om man är gravid, men ingen varnade mig någonsin om det.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN