Getingarna taggade på Sverige – gaddar ihop sig och tar över sommaren

Geting

Getingarna ryktas bli många i sommar.
Skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten ger flera värdefulla tips på hur man får en gaddfri sommar.
– Väntar du någon månad så kanske det är 500 getingar i boet, säger han.

Videon kunde inte hittas

Är du otaggad på getingar? Trist. För de verkar vara taggade och i sommar tror Anticimex att de gaddat ihop sig, redo att ta över den svenska sommaren med svärm. Inte ens Getinge i Halland går säker när getingarna nu väntas lämna två tuffa år bakom sig.

– Vi har haft två år med väldigt lite getingar och det har vi inte haft tidigare. Det brukar gå i tvåårscykler, ett år med lite getingar följt av ett år med mycket, och nu har vi haft två år med lite vilket tyder på att det skulle kunna bli mycket getingar. Hur mycket kan vi inte säga, säger Anticimex skadedjursexpert Thomas Persson Vinnersten till Hänt och fortsätter:

– Trendbrottet med lite getingar i två år på raken är spännande, så det är snarare en spekulation om att det inte blir ett tredje sånt år.

Geting

Getingarna kan bli många i sommar.

Anticimex. Fotograf: Lennart Falk

Naturen är variationsrik och inte alltid lätt att förklara. Klimatet och vädret spelar en stor roll när det kommer till getingarnas omfattning. Är våren mild och bra blir det lättare för getingarna att hitta mat och boplatser, vilket ökar överlevnadschanserna.

– Jag bor i Uppsala och här är det hyfsat varmt, men skulle det bli ett par frostnätter nu så kanske de stryker med och då blir det inte så mycket getingar. Klimatet på våren är väldigt viktig och betydande.

Getingbo

Getingbo.

Anticimex. Fotograf: Lennart Falk

Knepen för att bli av med getingar

Vill du ha en getingfri sommar och kunna fika utan att omfamnas av en insektsexplosion är det bra att redan nu lokalisera eventuella getingbon i närheten av dig.

– De kanske flyger in i ett litet kvisthål eller börjar bygga den här getingbollen på balkongen, ta bort det nu då. Du kan använda en handske, eller ta den i en påse, nu är det bara en geting i boet och det är Drottningen, för det är hon som bygger.

– Väntar du någon månad så kanske det är 500 getingar i boet och då är de betydligt jobbigare att bli av med.

Om du är rädd för getingar går det bra att göra allt på kvällen. Med hjälp av en pinne kan du slå ner hållet, eller använda en dammsugare. Just nu finns det bara Drottningen i boet och det är inte ens säkert att hon är hemma, hon kan vara ute och flyga också.

– Vi brukar också säga att om inte getingboen sitter dumt till, och du inte störs av dem, så kan de vara kvar där. Man behöver ju inte ta död på alla insekter bara för att man kan.

Drottningarna har för tillfället fullt fokus på att bygga bon, men några veckor med fint väder kan snabbt ändra på den saken.

– Det är inte så att vi blivit överösta av getingsamtal, nu är en väldigt bra tid att förebygga något som kan bli ett senare problem.

Antal saneringar av getingar

Graf på antal saneringar av getingar de senaste åren.

TT / Johan Hallnäs

Getingarna fyller flera bra funktioner

Har getingarna anlänt så är det bra att undvika yviga rörelser, ha på sig ljusa kläder och täcka över mat när man sitter ute och fikar, eller något. Det finns även getingfällor som man kan hänga upp som lockbete.

– Så flyger de in och kommer inte ut. Då tar man förvisso död på dem. Det flyger även in andra djur. Det beror väl på hur bra djurvän man är, men såna finns.

Getingarna fyller flera bra funktioner. De äter flugor, larver, skadeinsekter och hjälper till att pollinera.

– De är delvis nyttodjur och äter andra djur som vi kanske tycker är skadedjur. Men då lägger vi också en mänsklig aspekt på det. Getingarnas syfte i livet är att göra fler getingar, inte att vara till nytta eller skada för oss människor.

Anticimex tips på hur du getingsäkrar runt ditt hus

  • Förebygg vid platser där getingar gillar att bygga bon genom att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset.

  • På våren är det getingdrottningen som flyger omkring och letar boplats. Är man orolig att ett getingbo ska anläggas i närheten av bostaden och man ser en flygande geting, följ efter för att lokalisera var den bygger bo.

  • Du kan själv ta bort ett bo tidigt på säsongen när det är litet som en pingisboll. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa. Bär skyddande kläder samt ha på dig mössa och handskar. När boet sedan vuxit till sig kan det vara riskfyllt att försöka ta bort det själv. Är man allergisk mot getingstick rekommenderas att man tar professionell hjälp.

  • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus så att du inte lockar till dig getingar.

  • Getingarna är också nyttodjur som äter upp skadeinsekter i våra trädgårdar och hjälper till viss del till med pollinering. Om ett bo sitter på ett ställe där getingarna inte besvärar oss människor kan man låta det sitta kvar.

Källa: Anticimex

LÄS OCKSÅ: Fyra ovanor som gör att du får låg självkänsla

LÄS OCKSÅ: Förväxlades på BB – hittade sina föräldrar 38 år senare

Foto: Anticimex. Fotograf: Lennart Falk, TT / Johan Hallnäs

SENASTE NYTT!