forskning

Forskare varnar om populära nya dieten – kan leda till dödsfall: ”Extrem”

Forskare varnar om populära nya dieten – kan leda till dödsfall: ”Extrem”

Foto: TT/Arkiv
Populära dieten kan vara farlig, menar experter.
I vissa fall har den till och med lett till dödsfall.
– Den är så extrem att den är svår att följa och vissa näringsämnen kommer inte med, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin, till Wellness.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bilförare kör nästa på skolbarn under vansinnesfärd
0:27

Efter reklamen: Bilförare kör nästa på skolbarn under vansinnesfärd

(0:27)

Slå på ljud

Den nya dieten Keto, som beskrivs som en extremform av LCHF, har vuxit i populäritet på sistone. I dieten äter man ketogen kost, varav namnet.

Metoden går kort och gått ut på att man minskar kraftigt intaget av kolhydrater, medan protein och och fett knappt ökar alls. Detta ska tvinga kroppen att förbränna fett – och framförallt kolhydrater.

En lågkolhydratdiet, som enligt Aftonbladet Wellness, beskrivs som farlig för de med underliggande sjukdomar. För de flesta friska är den förhållandevis ofarlig och kan till och med få positiva effekter.

Folk har dött av metoden – forskare varnar

Men alla är inte lika positiva till metoden.

Att äta på detta vis kräver både kunskap och varsamhet, menar Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin, som intervjuats av Wellness.

Forskaren manar nu till varsamhet inför dieten. För dieten har till och med lett till dödsfall.

– Den är så extrem att den är svår att följa och vissa näringsämnen kommer inte med, så man måste supplementera med vissa näringsämnen, säger Ingrid Larsson.

Ingrid Larsson varnar för att testa dieten på egenhand – eftersom folk har dött.

– Det finns dödsfall där personer har gjort keto-dieten på egen hand. Det är inte något man ska testa själv. Därför är det väldigt synd när man diskuterar en sådan här diet som att det är vilken diet som helst.

”Om vi tittar på de dödsfall”

Anledningen till dödsfallen ska vara underliggande sjukdom hos de siom genomför dieten, berättar Larsson.

– Om vi tittar på de dödsfall som beskrivits i litteraturen är det ett fall där selenbrist påverkade hjärtats funktion. Personen hade en underliggande sjukdom, säger Ingrid Larsson.

– Man äter nästan inga kolhydrater alls. Men i ett livsmedel som innehåller kolhydrater finns det andra näringsämnen. Ett fiberrikt fullkornsbröd till exempel innehåller B-vitaminer, mineraler och exempelvis selen, säger hon till Wellness.

Foto: Zouev, Tanya, Nicolas Giraud

FRÅN FÖRSTASIDAN