Forskare: Därför bör alla över 40 år bara jobba tre dagar i veckan

Tre dagar på jobbet, det visar en studie är den optimala arbetsveckan för personer över 40 år.

MASKOT/TT NYHETSBYRÅN, Claudio Bresciani/TT, Paul Bradbury/Caia Image
Måndag, tisdag, onsdag – och sen är det helg.
Så kort tycker forskare att arbetsveckan borde vara – åtminstone för alla över 40 år.

Visst vore det härligt att bara jobba tre dagar i veckan?

I en studie från 2016 slår forskare vid universitet i Melbourne fast att det inte bara är härligt, utan också mer effektivt. Åtminstone för den som är över 40 år.

Stress och press påverkar hur vi presterar, enligt studien där 2 965 män och 3 502 kvinnor över 40 år deltog. I de kognitiva testerna presterade de som jobbade mindre eller omkring 25 timmar i veckan bäst. Om vi räknar att en arbetsdag består av att åtta arbetstimmar handlar det om ungefär tre dagar per arbetsvecka.

Pensionsåldrarna höjs i stora delar av världen, samtidigt som många sjukskrivs för stress och utmattning.
Maskot

Men för dem som arbetade mer än så blev resultaten sämre.

Forskarna konstaterar att de kognitiva förmågorna påverkades negativt för gruppen som har en längre veckoarbetstid än mer än 25 timmar. De tog även hänsyn till faktorer som livskvalitet och jobb- och familjesituation, skriver MåBra som rapporterat om studien tidigare.

– Arbete är ett tvåeggat svärd. Det kan både stimulera hjärnan, samtidigt som långa jobbdagar och vissa uppgifter kan orsaka trötthet och stress, vilket kan skada de kognitiva funktionerna, säger Colin McKenzie, professor i ekonomi vid Keio University, som deltog i studien.

Många sjukskrivs för stress

Fler och fler svenskar blir sjukskrivna för psykisk ohälsa, totalt stod diagnoserna för 41,3 procent av alla pågående sjukfall första kvartalet 2020, enligt Försäkringskassans rapport.

För kvinnor är det 25 procents större risk att drabbas av sjukskrivning i samband med psykisk ohälsa och den är ännu högre när det gäller just stress och utmattning, enligt rapporten.

Men även ålder spelar in.

LÄS MER: Röda dagar 2021 – viktiga datumen

Ökad risk för psykisk ohälsa

För psykiatriska diagnoser är risken att drabbas 10 till 15 procent högre i åldrarna 25–39 år för både kvinnor och män än i åldersgruppen 45–49 år.

Samtidigt som många upplever att stressen på jobbet påverkar dem negativt har många länder höjt pensionsåldern. Från 2020 höjdes den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år i Sverige och vi förväntas arbeta betydligt längre upp i åldrarna än vi gör i dag.

Därför vore det kanske inte så dumt att lyssna till forskargruppens förslag för att vi ska hålla, hela arbetslivet.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Röd dag och storhelg? Då är Systembolaget öppet och stängt

LÄS OCKSÅ: Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

FOTO: MASKOT/TT NYHETSBYRÅN, Claudio Bresciani/TT, Paul Bradbury/Caia Image