på spåret

Förändringen i På Spåret skrämmer tittarna – nu svarar SVT: ”Vi försöker …”

Förändringen i På Spåret skrämmer tittarna – nu svarar SVT: ”Vi försöker …”

Foto: TT/Arkiv
SVT-klassikern På Spåret är en riktig långkörare.
Men på senaste tiden har förändring skett – och nu svarar tv-kanalen på kritiken.
– Vi försöker åka tåg … säger projektledare Samuel Wiklund till Svensk Damtidning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”
0:27

Efter reklamen: Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”

(0:27)

Slå på ljud

SVT-klassikern På Spåret har samlat svenska folket i tv-sofforna sedan 1987. Tillsammans med SVT har tv-tittarna fått följa med runt i världen – och se tusentals kilometer med tågspår.

Sedan 2009 har Kristian Luuk, 56, tillsammans med kompanjonen Fredrik Lindström, 59, agerat domare och programledare. Ett närmast beständigt par som många i Sverige har en relation till.

Kristian Luuk, 56, med parhästen Fredrik Lindström, 59.

Foto: Bo Håkansson BHÅ

Luuk: ”Blivit som en vuxenritual”

För Aftonbladet har Kristian Luuk berättat om relationen till tv-tittarna.

– Det är få saker som är så beständiga. Många av dem som börjar titta nu är kanske runt 25, och det betyder att ”På spåret” har funnits i hela deras liv. Det har blivit som en vuxenritual att börja titta, och särskilt i oroliga tider vill man att saker ska vara trygga, har programledaren Kristian Luuk sagt till Aftonbladet.

Ett för många älskat program. Men under årets säsong tid har det blivit allt mindre spår – och allt mer på väg i tv-rutan.

Allt fler resor görs nu via bilväg, istället för med tåg. Något många tittare har lagt märke till, enligt sociala medier.

På Spåret-kritiker upprörd

Även Aftonbladets På Spåret-kritiker Jan Olov Andersson, 68, har noterat förändringen.

”Åtskilliga har hört av sig och tycker programmet kanske skulle byta namn till ”På vägen”, då allt färre resor går på räls. Och… normalt brukar tågresorna dominera, den här säsongen ”vinner” bilresorna hittills med 11-4”, skrver Jan Olov Andersson i en recension den 23 december.

Svensk Damtidning tog saken i egna händer – och förhörde projektledare På spårets projektledare Samuel Wiklund om saken.

– Vi försöker åka tåg i så hög utsträckning som det bara går. Däremot väljer vi inte städer utifrån tåg, utan vi väljer ut vilka städer vi vill åka till och undersöker sen om vi kan filma på tåget, säger På spårets projektledare Samuel Wiklund till Svensk Damtidning.

– Vi jobbar stenhårt på att lösa tåg till alla städer. Det läggs mycket tid på det, men vi kan inte styra i vilka städer det finns tåg rent fysiskt. Säger tågbolagen stopp kan vi inte göra så mycket mer.

Projektledaren: ”Har skett sedan Oldsbergs tid”

Men projektledaren Samuel Wiklund betonar att bilresor har gjorts sedan programmets start.

– Att vi reser med andra färdmedel är inget nytt utan har skett sedan Oldsbergs tid. Då som nu sker dock majoriteten av resorna med tåg! säger Samuel Wiklund till damtidningen.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN