Flygbolaget valde vikarier baserat på bröststorlek: ”Sexistisk skit”

23 mar, 2023 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
Flygbolaget Finnair anklagas för sexism av tidigare anställda.
Det finska flygbolaget Finnair har trampat ordentligt i klaveret, menar deras tidigare utvecklingschef Jori Eskolin.
Han anklagar dem för att anställa sommarvikarier baserat på hur stora bröst de har.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Slagsmål bryter ut på flygplanet
Slagsmål bryter ut på flygplanet

Förra veckan gick den tidigare utvecklingschefen Jori Eskolin ut på det sociala nätverket LinkedIn och berättade en historia om sin tid på finska flygbolaget Finnair. Det ska ha hänt år 2018.

”Jag kom att tänka på så kallat ’sexistiskt beteende’, eller på ren finska ’sexistisk skit’. Jag har en rejäl historia om det”, skrev han.

Han berättade vidare om hur han blev ombedd av två andra chefer att hjälpa till med sommarrekryteringen.

– Vi har redan sorterat bort alla cv utan bilder för vi vill inte att fula människor ska jobba här, påstod han att en av cheferna sa.

Finnairs tidigare utvecklingschef Jori Eskolin.
Finnairs tidigare utvecklingschef Jori Eskolin.

”Det är bara så det är”

Jori Eskolin skrev att alla ansökningar delades in i tre grupper: De med stora bröst, de med cv-bilder där man inte kunde se brösten och de som ansågs ”fula”. Sista gruppen slängdes i papperskorgen direkt. Eskolin hävdade att han sa till de andra cheferna att de höll på med någonting direkt olagligt, men då ska han ha fått som svar: ”Det är så vi alltid har gjort det”.

Annons

Eskolin ska ha då vänt sig till företagets personalavdelning, men deras respons förvånade honom också.

Svaret var överväldigande: ”Det är bara så det är”, med hänvisning till de två cheferna som valde sommarjobbare utifrån storleken på deras bröst”, skrev han på LinkedIn.

Har startat en intern utredning

Finska tidningen Iltalehti skriver att de pratat med tre andra tidigare anställda på Finnair som även de vittnar om en sexistisk arbetskultur på flygbolaget vid den här tidpunkten (runt 2018). Det har fått företaget att agera. Finnair Kitchen-chefen Marika Nieminen säger att man startat en intern utredning efter larmet från tidigare anställda.

Finnair har efter larmet om sexism från flera tidigare medarbetare tagit tag i saken.
Finnair har efter larmet om sexism från flera tidigare medarbetare tagit tag i saken.

– Det är väldigt oroande och tråkigt att höra något sådant. Jag har inte fått någon information om den här typen av beteende tidigare, säger hon och fortsätter:

Annons

– Om någon av våra anställda stöter på otillbörligt beteende är det viktigt att han eller hon informerar chefer eller personalledning så vi omedelbart kan ingripa.

FOTO: Peter Andrews/Reuters/TT, Phil Noble/Reuters/TT, LinkedIn

Annons