Fembarnsmamman Louise tappade rösten – kanske aldrig kan prata igen

Louise Lavery

Louise Lavery förändrades totalt när hon tappade rösten.
Hon har förlorat jobbet, tappat sig själv och kan inte prata med sina barn.
– Livet blev mycket svårare, säger hon.
Missade läkarens samtal – nu har mamman bara månader kvar att leva
Slå på ljud

En av sönerna skulle ta examen i juli 2019 och fembarnsmamman Louise Lavery, 48, var helt på det klara med att dagen var betydelsefull. Men när hon vaknade den morgonen gav munnen ifrån sig ett läte som inte var bekant.

Det var inte första gången som Louise upplevde talsvårigheter, även om det aldrig varit av den här magnituden. Problemen hade börjat sju år tidigare, när hon jobbade som religion- och filosofilärare.

Louise hade upptäckt hur rösten hade svikit henne allt oftare och hon fick rådet att gå till en talterapeut. På sonens examensdag i juli 2019 var problemen tillbaka och allt hon kunde få fram var ett kvidande läte.

Louise Lavery

Louise Lavery tappade rösten. Nu har hon spasmer i struphuvudet som hon inte blir av med och kan knappt prata.

Justgiving

Fick spasmer i struphuvudet: ”Kvävt pip”

Resan till sonens examen var en mardröm, fylld av gutturala läten och spasmer.

– Varje gång jag försökte prata så drabbades mitt struphuvud av spasmer och ljuden jag fick fram var antingen ickeexisterande eller som ett ansträngt, kvävt pip, säger Louise Lavery till The Mirror.

Louise fick träffa en talspecialist som diagnosticerade henne med Laryngeal dystoni, en åkomma som bildar ofrivilliga muskelryckningar i struphuvudet när man pratar.

– Livet blev mycket svårare, det var nästan helt omöjligt att sköta jobbet. Jag kunde hantera grunderna i talet, men allt annat var alldeles för knepigt. Jag har några bra dagar och stunder när man kan höra min röst, men spasmerna är allltid där.

Försöker göra sig hörd

(Genrebild) Louise har försökt att få tillbaka rösten. Problemen är så svåra att hon har svårt att få till ett vettigt samtal med sina barn.

TT

Kan inte prata med sina barn

Problemen har blivit så svåra att Louise knappt kan kommunicera med sina fem barn: Lucy 24, Luke 23, Jack 22, Leah, 19 och Leo, 14. Eftersom barnen är i en ålder där de börjar studera, tar examen och kliver in i vuxenvärlden, känner Louise att det är extra deppigt.

– Jag har inte kunnat prata med dem, ge dem råd, eller hjälpa dem på det sätt som jag vill. När dina barn kämpar, eller fattar viktiga beslut, vill du bara finnas där och uppmuntra dem, eller bara prata.

Louise har försökt bli kvitt spasmerna i struphuvudet. Hon har bland annat injicerat botox i en nackmuskel. Behandlingen kan lätt gå fel och blockera luftvägarna om botoxen injiceras på fel ställe. Två gånger har Louise fått åka in till sjukhuset på grund av andningssvårigheter.

Dålig hörsel

(Genrebild) Louise har svårt att göra sig hörd och folk får spetsa öronen när hon försöker säga något.

TT

”Jag har förlorat mitt jobb”

Louise hoppas nu kunna åka till USA, där hon läst att det finns en behandling som kan hjälpa henne att få tillbaka rösten.

För att ha råd med resan startade Louise en insamling. Tack vare vänner, familj och nära anhöriga kunde hon sprida sin berättelse och har nu lyckats samla in över 70 000 kronor.

– Att tappa rösten låter kanske inte så farligt. Men det du förlorar på vägen är förödande. Jag har förlorat mitt jobb, tappat mig själv och kan inte prata med vänner och familj. Din röst är en stor del av din personlighet och jag tror inte folk inser det förrän den är borta.

LÄS OCKSÅ: Hon kallas världens sämsta mamma – här är anledningen

LÄS OCKSÅ: Julia, 26, föddes utan livmoder – fick hjälp av mamma Ewyn

Foto: Justgiving, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN