Experter varnar om elchock – räkningar upp till 100 000: ”Konsekvenser”

Foto: TT
Experterna varnar för skyhöga elpriser i vinter.
– I kronor kan det för en villaboende familj i södra Sverige betyda mellan 50 000 och 100 000 kronor mer i årlig elkostnad, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson, enligt Dagens Industri.
Gubbe får feeling på svenska stranden
0:26

Efter reklamen: Gubbe får feeling på svenska stranden

(0:26)

Slå på ljud

I år har elpriset ökat chockartat mycket. I mitten av augusti hade södra Sverige elrekord, där en kilowattimme nästan kostade 7,70 i timmen.

Tio gånger mer, än vad svenskar i norra Sverige betalar för sin el.

Orsakerna är många. I och med valrörelsen har ämnet varit hett – och alla skyller på varandra, Vladimir Putin och höga priser i Europa.

Men en sak är säker. I södra Sverige kommer hushåll kunna få svidande elräkningar. Det tror samtliga experter som Dagens Industri har talat med.

– Det kommer få stora ekonomiska konsekvenser för Europa, troligtvis med ransonering och en djup lågkonjunktur till följd, säger energistrategen Arne Bergvik om ett värsta scenario i vinter.

Grundskoleläraren önskade livet ur Stefans mamma: ”Bibeln säger det"

Släckta lampor – upp 100 000 kronor i elräkning

Vill det sig riktigt illa, kan Sverige i ett läge i ett läge behöva tvinga fram minskning av elkonsumtionen. Hur det ska ske praktiken är ännu inte klarlagt.

I Tyskland har bland annat badhus slutat värma sitt vatten, samt att belysning på gator och torg har släckts ner, skriver SVT Nyheter.

Hur dyrt kan det bli vinter? Ögonvattnande. Enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson har svenska hushåll i söder en tung vinter framför sig.

– Vi förväntar oss nu att de kommer att dra med sig svensk inflation över 10 procent och villaägarna kan komma att ställas inför två, tre eller fyra gånger så höga elräkningar som förra året. I kronor kan det för en villaboende familj i södra Sverige betyda mellan 50 000 och 100 000 kronor mer i årlig elkostnad, säger Jens Magnusson.

”Som en skål flingor” – vattenparken är överfull av besökare

Se klippet här!

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN