Så lättar land för land på restriktionerna i Europa – Tegnells ärliga ord

Enligt Anders Tegnell kan Sverige lyfta sina restriktioner ”relativt snart”.

I Danmark tas alla restriktionerna bort helt idag – ett beslut som kritiserats.
I Europa tar länderna väldigt olika väg.
Hemma i Sverige funderar regeringen på att också lyfta restriktionerna.
– Vi pratar dagar eller veckor, längre än så ska det inte behöva ta, säger Anders Tegnell, till Expressen.
0:34

Efter reklamen: Hjärtevärmande klipp – Inez pussar farföräldrarna hejdå

(0:34)

Från och med den 1 februari släpper Danmark på alla sina restriktioner. Ett beslut som hyllats – men också kritiserats. För smittspridningen i landet har inte gått ner, tvärtom om smittar danskarna varandra mer än någonsin.

Danmarks statsminister Mette Frederiksens drastiska beslut om att släppa restriktionerna kallas för ”experiment” av experter.

– Jag tycker det här är ett experiment. Den kommande veckan kommer att bli kritisk, säger Eskild Petersen, professor i infektionssjukdomar, enligt Expressen.

I Sverige får krogar och restauranger öppet till 23:00. I Finland får de från och med den 1 februari ha öppet till 21:00. I Österrike får restauranger ha öppet till 00:00. I Frankrike avskaffas skyddsmaskkravet.

Foto: Adam Ihse/TT

Sverige håller ett vaksamt öga

I Sverige håller regeringen på att se över läget. För två veckor sedan förlängde regeringen restriktionerna i Sverige, som bland annat gör att restauranger och andra serveringsställen måste stänga 23:00 på kvällen.

Nakenbilden på svenska stjärnan sprids efter historiska EM-guldet

Men nu tror statsepidemiolog Anders Tegnell att vi ser ljuset i tunnelns slut. Till Expressen säger Tegnell att regeringen ser över huruvida covid-19 är en ”samhällsfarlig sjukdom”. Ett beslut om regeringens syn på sjukdomen kan ändras relativt snart”, enligt statsepidemiologen.

– Vi pratar dagar eller veckor, längre än så ska det inte behöva ta, säger Anders Tegnell.

allt fler länder i Eruopa släpper restriktioner – men vissa länder ser över sina vaccinkrav.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Europa följer Nordens exempel

Sveriges regering har meddelat att lättnader kan införas den 9 februari, om läget har stabiliserats.

Coops vändning efter ökade priset på mat – öppnar nya butiker

Runt om i Europa gör länder olika beslut – efter covidvarianten omikron härjat på kontinenten, rapporterar Aftonbladet. I flera länder följer man Danmarks exempel och lyfter nu restriktioner.

I Norge utlovas det lättnader vid en presskonferens som ska hållas vid 19, den 1 februari. Även i Finland genomförs det lättnader i månadsskiftet – och restauranger får hålla öppet till 21:00.

Italien följer också trenden att lätta på restriktioner. Alla EU-medborgare behöver numera endast visa upp ett covidpass för att resa in i landet. I Frankrike slopas flera restriktioner från och med den 2 februari. Bland annat kommer kravet på skyddsmask lyftas, publiktak på evenemang höjas och kravet på hemarbete slopas helt.

I Österrike, som var det första EU-landet att införa obligatorisk vaccinering för vuxna, släpper man också restriktioner.

Restauranger och krogar kommer få ha öppet till 00:00 från och med den 5 februari. I ett nästa steg, den 12 februari, kan allmänheten i Österrike besöka butiker utan att visa upp vaccinbevis, rapporterar Aftonbladet.

”Vi pratar dagar eller veckor, längre än så ska det inte behöva ta”, säger Anders Tegnell om Sveriges restriktioner.
S

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Även i Tyskland diskuteras nu vaccintvång. I Österrike kan ovaccinerade få betala böter upp till 3 600 euro, omkring 37 500 kronor från och med mitten av mars.

LÄS OCKSÅ: WHO: Då kan pandemin vara över: ”Förhoppningsfull”

LÄS OCKSÅ: Professorns vädjan: Låt bli att PCR-testa dig – WHO varnar

Foto: Adam Ihse/TT, Jonas Ekströmer/TT

SENASTE NYTT!