sjukdomar

Emma fick Parkinson-beskedet som 29-åring: ”Slog ned som en bomb”

Emma fick Parkinson-beskedet som 29-åring: ”Slog ned som en bomb”

FOTO: Facebook
Emma trodde att hon var på tok för ung för att få Parkinsons sjukdom.
Hon fick diagnosen som 29-åring – sedan bestämde hon sig för att fortsätta att leva.
– Mitt liv är inte alls över, säger hon till Metro.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”
0:41

Efter reklamen: ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”

(0:41)

Slå på ljud

För tio år sedan diagnostiserades Emma Lawton, då 29 år gammal, från London med Parkinsons sjukdom. 2013 upptäckte hon att hon inte längre kunde kontrollera sin datormus som hon ville. Någonting som var väldigt besvärligt eftersom hon arbetade som grafisk designer.

Både Emma och hennes föräldrar blev oroliga, så hon bokade ett läkarbesök. Hon gick till sin lokala allmänläkare som direkt påpekade att hennes arm inte pendlade naturligt när hon gick – hon blev genast skickad vidare till en neurologisk konsult på ett sjukhus.

”Var ovanligt lugn till en början”

När de röntgade hennes hjärna upptäckte läkarna att Emma var i ett tidigt skede i sin Parkinson. Det är en nervsjukdom som gör det svårt för hjärnan att tolka och kontrollera nervsignaler som styr kroppen.

Emma på en strand med sina föräldrar.

Emma på en strand med sina föräldrar.

FOTO: Facebook

De flesta får diagnosen när de är över 60 år – men Emma var alltså bara 29.

– Jag var ovanligt lugn till en början, för jag hade ironiskt nog jobbat som designer på Parkinson's UK:s hemsida på nätet. Så jag hade redan fått massor med information. Sen slog det ned som en bomb för mig, det var ju faktiskt jag som var drabbad, säger hon till Metro.

– Jag var inte ens 30 år och mitt liv skulle inte alls bli som jag hade föreställt mig. Att gifta mig. Ha barn. Njuta av en framgångsrik karriär. Jag hade aldrig tänkt att mitt liv skulle bli så osäkert och jag blev förkrossad, fortsätter hon.

Under de tio år som gått har hennes sjukdom utvecklats. För fem år sedan började hennes nackmuskler försvagas kraftigt vilket har resulterat i att hon knappt kan lyfta huvudet själv längre.

Emma får oftast ha en stödkrage på sig för att inte få ont i nacken och huvudet.

Emma får oftast ha en stödkrage på sig för att inte få ont i nacken och huvudet.

FOTO: Facebook

Valde att leva ett händelserikt liv

För tre år sedan startade hon sitt egna företag och lyckligtvis kan hon arbeta hemifrån. Trots att det är svårt för henne att leva ett normalt liv, och folk stirrar på henne ute på gatorna för att hon är annorlunda, har Emma beslutat sig för att testa på så mycket som möjligt.

– Jag gav allting en chans, allt från yxkastning till blomsterarrangemang och att få kroppsmålningar. Det gav mig en fin känsla att se vad jag klarar av. Mitt liv är inte alls över, säger Emma.

Emma är i dag 39 år och utmanar fortfarande sig själv varje dag.

Emma är i dag 39 år och utmanar fortfarande sig själv varje dag.

FOTO: Facebook

Hon fortsätter:

– Jag var orolig att livet skulle begränsas så mycket, men eftersom jag bestämde mig för att jag ville hinna med så mycket som möjligt har jag nu gjort mer än jag någonsin kunnat drömma om.

Hon avslutar med att säga att de flesta har en stereotypisk bild av att det bara är äldre (oftast män) som drabbas av Parkinson, men att hon själv är ett bevis på att det inte stämmer.

– Det är tufft att leva med, det förnekar jag verkligen inte. Men det är ditt val att bestämma hur mycket du vill hinna göra och att få till ett liv som är mer än bara sjukdomen, säger Emma.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN