Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Turkiska geniet - Erdogans inflationsvapen

44-åriga Wall Street-kometen Hafize Gaye Erkan är president Erdogans nya vapen mot landets skenande inflation.
Frågan är om hon kan stå emot pressen från den mäktige ledaren.
Medan världens centralbanker har höjt räntan på löpande band för att få ned inflationen har Turkiet fram till nu låtit bli.
President Recep Tayyip Erdogans syn på saken är att högre räntor, och därmed högre kostnader för att låna, skapar inflation snarare än tvärtom.
En linje som förra centralbankschefen Sahap Kavciouglu har följt. De senaste åren har räntan sänkts från 19 till 8,5 procent.
Resultatet har blivit en skenade inflation, i oktober toppade den på 86 procent, och att den turkiska liran har rasat i värde.
Första kvinnan på posten
Nu har Hafize Gaye Erkans tagit över chefsrollen på centralbanken, som den första kvinnan. I torsdags kom hennes första räntebeslut. En höjning av styrräntan från 8,5 procent till 15 procent. Det var ändå mindre än ekonomernas förväntningar och den turkiska liran föll ytterligare på beskedet.
Erkan är född och uppvuxen i Istanbul med en ingenjörspappa och en matematiklärarmamma. Hon har pluggat på några av USA:s främsta universitet.
När hon nu har återvänt till hemlandet är det efter en kometkarriär inom den amerikanska finansvärlden, bland annat med nio år på Goldman Sachs i bagaget. I turkisk media beskrivs hon som "geniet".
Hakan Kara, som tidigare varit chef på den turkiska centralbanken, säger till Financial Times att han tror att Erkans jobb kommer att bli "både svårt och enkelt".
Den svåra biten är bland annat att inflationen är så pass hög och ineffektivitet på centralbanken. Den enkla att förtroendet för hennes föregångare är så pass lågt.
– Hon kan snabbt få marknadens förtroende enbart genom att följa grundläggande ekonomiska principer, säger han.
Skulle ta över krisbank
Hafize Gaye Erkan var fram till för något år sedan vice vd på amerikanska banken First Republic, som i våras kollapsade i en kris som skakade de finansiella systemen.
Då hade hon lämnat för över ett år sedan. Det trots att hon enligt källor till Financial Times var den självskrivna tronföljaren i rollen som vd.
Enligt tidningen, som kallar det för en "successionskris", hamnade hon i konflikt med andra personer i ledande ställning. Det hela slutade med att hon fick ett avgångsvederlag på 10 miljoner dollar.
Nu är frågan hur mycket svängrum Erkan, som har doktorerat i tillämpad matematik vid Princeton, kommer att få.
Klart är att hon står inför en tuff utmaning. I Turkiet steg konsumentpriserna "bara" med 39,6 procent i maj enligt turkiska statistikmyndigheten (oberoende bedömare tror att inflationen är mycket högre än så).
Enligt experter som Bloomberg talat med skulle den officiella inflationen förmodligen ha legat högre om inte Erdogan hade bjudit hushållen på gratis gas inför presidentvalet.
Fler tecken på förändring
Bara rekryteringen i sig har fått många att hoppas att Turkiet står inför en omsvängning av den ekonomiska politiken. Ytterligare tecken på förändring är Erdogans nya finansminister Mehmet Simsek som tidigare jobbat som strateg på investmentbanken Merrill Lynch.
Men det är inte Erkans och Simseks cv:n som investerarna främst är intresserade av, utan hur de ska hantera pressen från Erdogan, enligt analytiker som nyhetsbyrån AFP talat med.
Presidenten har nyligen sagt att han fortfarande ser höjda räntor som något dåligt, men att han "accepterar" de förändringar som hans nya laguppställning vill genomföra.
Hur tolerant han kommer vara återstår att se. De senaste åren har fyra chefer fått sparken på lika många år.