Svantesson: Lågkonjunktur i tre år

Svantesson: Lågkonjunktur i tre år

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med höstbudgeten. Arkivbild.

Pontus Lundahl/TT
Inflations- och räntechocken slår hårt mot den svenska ekonomin, konstaterar Finansdepartementet i sin nya prognos.
Regeringen sänker prognosen för i år och räknar nu med ett BNP-fall på 1 procent och att inflationen samtidigt lyfter till i snitt 8,8 procent i år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Lågkonjunkturen inleds nu och kommer pågå 2023, 2024 och 2025, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen beskriver det ekonomiska läget som besvärligt i sin vårändringsbudget.

– Det här pressar hushåll, det pressar företag, säger Svantesson.

"Det är en tuff tid"

Även de offentliga finanserna påverkas.

– Många kommuner och regioner kämpar nu. Det är en tuff tid, säger hon.

Svantesson räknar med att inflationen faller nedåt under året, då efterfrågan stramas åt av höjda räntor. Men hon varnar för att prognoserna är osäkra.

– Det gäller att ha is i magen och följa läget noga, säger hon om förra veckans överraskande stora nedgång i inflationen.

– Det finns stora, stora osäkerheter i den här prognosen. Inflationen har ju underskattats gång efter gång, tillägger hon.

Ukrainakriget, energipriser, bostadsmarknaden och kommersiella fastighetsbolag som ska lägga om stora lån är några osäkerhetsfaktorer hon lyfter fram som orosmoln.

Reallönerna sjunker

Den höga inflationen leder till att reallönerna sjunker och att värdet på sparande minskar, konstaterar Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

"Hög skuldsättning och en hög andel bostadslån med rörlig ränta gör svenska hushåll och företag särskilt känsliga för de snabbt stigande räntorna som följer av inflationen", skriver departementet.

"Det besvärliga läget i ekonomin präglar förslagen i vårbudgeten och den ekonomiska politiken i stor utsträckning. Regeringen tar ansvar genom att bedriva en fortsatt återhållsam finanspolitik samtidigt som stöd ges till framför allt utsatta hushåll", fortsätter departementet.

FRÅN FÖRSTASIDAN