Risk för sänkning av USA:s kreditbetyg

Risk för sänkning av USA:s kreditbetyg

Förhandlingarna om höjningen av USA:s skuldtak fortsatte i Washington på onsdagen.

J. Scott Applewhite/AP/TT
Ratinginstitutet Fitch övervakar USA:s kreditbetyg för en möjlig nedgradering med anledning av den politiska turbulensen i Washington kring landets skuldtak.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fitch skriver i ett uttalande att den negativa övervakningen av kreditbetyget AAA reflekterar en politisk partiskhet som hindrar att en uppgörelse om att höja landets skuldtak nås i tid.

Republikaner och demokrater har ännu inte lyckats komma överens i frågan. Finansdepartementet har varnat för att den amerikanska staten kan behöva ställa in sina betalningar om ingen överenskommelse nås före den 1 juni, även kallat "x-datumet".

Fitch förväntar sig fortfarande en lösning före datumet, skriver institutet i uttalandet.

"Vi tror dock att riskerna har ökat för att skuldgränsen inte kommer att höjas eller skjutas upp före x-datumet och följaktligen att regeringen kan börja missa betalningar på några av sina obligationer", heter det i uttalandet.

Vita huset kommenterar uttalandet från Fitch med att det utgör ytterligare ett bevis på att inställda betalningar inte är ett alternativ.

"Det förstärker behovet av att kongressen snabbt antar ett rimligt, tvåpartiskt avtal för att förhindra inställda betalningar", heter det i uttalandet från Vita huset.

Bidenregeringen uppgav på onsdagen att man fortfarande ser en väg till en uppgörelse med Republikanerna.

Representanthuset talman, republikanen Kevin McCarthy, skickade i sin tur förhandlare till Vita huset för nya diskussioner för att nå en lösning.

Några mer konkreta signaler på att de två parterna har nått framåt i förhandlingarna framkom dock inte.

FRÅN FÖRSTASIDAN