Politiker uppmanar till bojkott av Absolut vodka

Politiker uppmanar till bojkott av Absolut vodka

Absolut vodka i originalflaskan från 1979. Arkivbild.

Barbro Vivien/Svd/TT
"Moralisk kollaps", "ryggradslöst" och en present till Putin.
Flera svenska politiker uppmanar till bojkott av Absolut vodka efter att ägaren Pernod Ricard börjat exportera till Ryssland igen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag tror att väldigt många konsumenter tycker det är ett väldigt konstigt agerande, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

– Jag blev rätt förvånad av detta.

Kristersson tillägger dock att företagets agerande inte bryter mot något förbud, men att varje enskilt företag har ett stort ansvar och att europeiska konsumenter förväntar sig att man tar det ansvaret.

"Skäms! Sluta köp Absolut vodka!", skriver Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder på Twitter.

Han får medhåll av Gustaf Göthberg, riksdagsledamot för Moderaterna, som säger att han med glädje hade avstått från Absolut vodka om han hade druckit det. "Exempellöst ryggradslöst", kallar han beslutet.

Det var i början på april som sajten Just Drinks rapporterade att Absolut vodkas ägare Pernod Ricard öppnar exporten till Ryssland igen. Exporten och importen har varit stoppad sedan mer än ett år.

"Skydda medarbetare"

Förklaringen till att försäljningen återupptas är enligt Paula Eriksson, kommunikationsansvarig på Absolut Company, att man ska "skydda lokala medarbetare och säkra den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet."

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) kallar beslutet "en fin present till Putin".

Kristoffer Tamsons, oppositionsråd för Moderaterna i Stockholm, skriver även han på Twitter om bojkott: "Frihet kräva att du avstår denna dryck."

Ygeman: "Absolut Putin"

Gulan Avci, som är riksdagsledamot för Liberalerna, kallar Pernod Ricards beslut "otroligt omoraliskt" i en tid då Ukraina bokstavligt talat kämpar för sin frihet och hela Europas demokrati.

Joar Forssell, föräldraledig riksdagsledamot för Liberalerna, håller med: "Det är sinnessjukt att någon handel med Ryssland överhuvudtaget tillåts", skriver han.

Och partikollegan och riksdagsledamoten Anna Starbrink pekar på en "moralisk kollaps" hos Pernod Ricard: "Det finns inget hållbart i att göra affärer med krigsförbrytarna i Ryssland."

Anders Ygeman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, skriver kort: "Absolut Putin".

FRÅN FÖRSTASIDAN